Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Вищедубечанський лісгосп”. ЗБЕРЕЖІМО ЛІС ВІД ВОГНЮ!

Світлина від Людмили Шрамкової.

 

Початок пожежонебезпечного періоду щороку викликає тривогу і занепокоєння лісівників. Як стихійного лиха чекають вони весняного піку пожеж у квітні-травні, які зумовлені масовим випалюванням сухої трав’яної рослинності на полях, пустищах, вздовж доріг. І це в той час, коли лісогосподарські підприємства ще не закінчили влаштування мінералізованих смуг, не в повних обсягах проведено інші протипожежні заходи, не з’явився новий трав’яний покрив. Тоді і виникає найбільша кількість лісових пожеж. Погодні умови початку  пожежонебезпечного періоду 2018 року  на території   України  аномальні. Різке потепління викликало підвищену активність громадян, які активно розпочали городньо-польові роботи. Весняні святкові дні сприяють виїзду містян «на природу» і, здебільшого, до лісу.

Торік за ці два весняні місяці на території ДП «Вищедубечанський лісгосп» трапилось 6 випадків на площі 0,18 га, що становить 32% від загальної кількості лісових пожеж минулого року.

ДП “Вищедубечанський лісгосп” в минулому році  виконало план з організаційно – технічних протипожежних заходів: влаштовано 458 км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними на 907 км. Перекривались позапланові лісові дороги, на в’їздах у ліс та вздовж доріг встановлювались аншлаги на протипожежну тематику.

У вихідні та святкові дні, в дні з високою пожежною небезпекою в хвойних насадженнях для попередження виникнення пожеж проводились рейди з виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісах. Так, працівниками державної лісової охорони проведено 46 рейдів, під час яких виявлено та оштрафовано 75 порушників на загальну суму 6375 грн.

До речі, штрафи за порушення правил пожежної безпеки становлять від 85 до 170 грн. Окрім цього, винні зобов’язані сплатити державі збитки, нанесені лісовою пожежею.

Лісівниками постійно проводилась профілактична робота серед населення та в засобах масової інформації.

Разом з тим у 2017 році на території підприємства виникло 19 лісових пожеж загальною площею 1,27 га. Середня площа однієї пожежі становить 0,07га, що свідчить про досить високу оперативність роботи служби пожежогасіння ДП «Вищедубечанський лісгосп».

Значну допомогу лісівникам по виявленню лісових пожеж надавало населення.

Отже, якщо ви помітили дим або вогонь, не залишайте це без уваги. Повідомте в лісництво, лісгосп, пожежний відділ, сільську раду чи відділ поліції.  Ліс завжди віддячить вам за порятунок: у літню спеку – прохолодою, восени – грибами та ягодами, та й у будь-яку пору – чистим повітрям.

Інженер з охорони та захисту лісу ДП “Вищедубечанський лісгосп” Ігор Михайлович Демидась.

Тел: (04596) 48-2-53, 48-1-79, 48-3-45, 050-383-74-52

Опубліковано Людмилою Шрамковою 23 квітня 2018 р.