Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Вищедубечанський лісгсп”. НІ – СТРАТЕГІЇ БЕЗ ОБГОВОРЕННЯ !!!

НІ – СТРАТЕГІЇ БЕЗ ОБГОВОРЕННЯ !!!

За ініціативи профспілкового комітету 21 листопада в приміщенні ДП «Вищедубечанський лісгосп» відбулось розширене засідання зборів трудового колективу підприємства, на якому було розглянуто проект Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року прийнятий 15.11.2017 року на засіданні Кабінету Міністрів України, згідно пункту 5.15 порядку денного, без будь-якого обговорення чи доповіді відповідальних осіб.

Згідно з Конституцією ліси України є об’єктами права власності українського народу, тому реформування системи управління лісовим господарством має бути підтримане у суспільстві.

Що прописано у «секретному» документі ніхто не знає, але із повідомлень засобів масової інформації стало відомо, що проект схваленої Урядом Стратегії відрізняється від того варіанту, який був обговорений та узгоджений з фахівцями лісової галузі, експертами, науковцями, громадськими організаціями, деревообробними асоціаціями та іншими зацікавленими сторонами.

Передбачено, що функцію здійснення господарської діяльності у сфері лісового та мисливського господарства буде передано новоствореній окремій структурі з корпоративними правами , що буде мати незворотні наслідки для України – можлива приватизація державних лісів, монополізація ресурсу та банкрутство деревообробного сектору, погіршення санітарного стану лісів і неконтрольованого розмноження шкідників та хвороб лісу, збільшення кількості незаконних рубок в лісах, зниження рівня життя сільського населення через масове скорочення штату лісогосподарських підприємств, втрата кваліфікованих кадрів тощо.

Крім того, передача повноважень щодо надання лісів для ведення лісового господарства з місцевого на центральний рівень не відповідає завданням загальнодержавної реформи децентралізації.

На сьогоднішній день ДП «Вищедубечанський лісгосп», працює стабільно і є основним платником податків, роботодавцями в сільських місцевостях та бюджетоутворюючими підприємствами, так за 9 місяців 2017 року підприємством отримано чистого прибутку 4,4 мільйони гривень. Рентабельність діяльності лісгоспу становить 7,3 %. З початку року лісгоспом сплачено до зведеного бюджету 13,5 мільйонів гривень податків і зборів в тому числі до місцевих бюджетів 5,8 мільйонів гривень, єдиного соціального внеску 3,5 мільйони гривень.

Загальна сума сплачених податків, зборів та обов’язкових платежів складає 28% отриманого чистого доходу від реалізації продукції.

Випущено товарної продукції переробки на 28 % більше в порівнянні з 9 місяцями 2016 року, при цьому пущено в переробку 27,2 тис. куб.м. деревини. На ведення лісового господарства було витрачено 24,2 млн.грн. власних коштів.

Зароблені кошти підприємство продовжує вкладати у розвиток власного виробництва. Так на освоєння капітальних інвестицій лісгоспом направлено1,6 мільйонів гривень.

Усвідомлюючи всю складність ситуації, яка склалась та наслідків такого «реформування», лісівники ДП «Вищедубечанський лісгосп» одноголосно підтримали пропозицію голови профспілкового комітету підприємства Сергія Іващенка звернутися до Уряду з вимогою не вчиняти невиважених дій з питань реформування галузі та не допустити реалізації схваленої стратегії, а вжити заходів для її перегляду при цьому враховувати, не тільки іноземний досвід, але й призначення лісів: захисні, заповідні, експлуатаційні. Провести відкриті слухання серед представників лісгоспів та публічного обговорення, адже від цього залежить збереження та примноження зелених легенів України.

Також надали свої пропозиції щодо реформування лісогосподарської галузі, а саме:

  1. Відміни рішення Уряду від 15.11.2017 року “Щодо схвалення проекту Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022”. Висунути Стратегію розвитку лісового господарства, розроблену із залученням фахівців лісової галузі та схвалену міжнародними експертами, для широкого обговорення в фахових колах і суспільстві та в подальшому обов’язково узгодити її з громадськими організаціями;
  2. Терміново відновити фінансування лісогосподарських заходів за бюджетною програмою 2805060 “Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді”;
  3. Виключити лісогосподарські підприємства з переліку таких, що підлягають приватизації та відмінити рішення щодо передачі їх у концесію;
  4. Зняти з розгляду питання щодо створення єдиного лісогосподарського підприємства та ліквідації діючих підприємств галузі;
  5. При прийнятті Закону України Про Державний бюджет України на 2018 рік визначити Державне агентство лісових ресурсів України головним розпорядником бюджетних коштів;
  6. Удосконалити прийняті “Санітарні правила в лісах України” та внести зміни в “Закон України про оцінку впливу на довкілля”.

Протокол засідання трудового колективу підприемства

Адміністрація лісгоспу

Детальніше www.facebook.com/photo.php