Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ГРОМАДСЬКА РАДА ПРИ ДЕРЖЛІСАГЕНТСТВІ ПРОСИТЬ ВЛАДУ НЕ ДОПУСТИТИ ПЕРЕДАЧУ В КОНЦЕСІЮ ЛІСГОСПІВ

Рада виступає категорично проти концесії в сфері лісового господарства через низку причин.

“Концесія, спрямована на заготівлю спілої деревини, фактично ліквідує продуктивне вирощування лісу й призведе, як і в Росії, до відновлення вирубок другорядними породами, ніхто не захоче вкладати кошти з віддачею через 50-60 років”, – йдеться в тексті звернення.

При цьому, відповідно до тексту звернення, частка спілих лісів у балансі лісового господарства України становить 8-10%, а строк вирощування лісу до рубання становить 80-100 років, тобто найпродуктивніші ліси буде віддано в концесію.

“Практично жодна із країн ЄС не використовує концесію в лісовому господарстві й вважає її неефективною для лісу. Канада, що передала в концесію 77% спілих лісів, сьогодні не може впоратися з лісовими пожежами”, – зазначається в документі.

Окрім того, автори звернення зазначають, що у разі передачі лісгоспів у концесію люди будуть обмежені в доступі до лісових ресурсів, чим буде порушено їхні конституційні права.

Також без діла може залишитися малий і середній бізнес, що спеціалізується на деревообробці й заготівлі, переробці грибів і ягід.

Водночас зазначається, що навіть чинний закон “Про концесію” не передбачає можливості концесії лісів або держмайна лісгосппідприємств, як і не передбачає Лісовий і Земельний кодекси.

Громадська рада вважає, що Міністерству економічного розвитку й торгівлі варто було б, насамперед, зосередитися на спрощенні ведення бізнесу.

“Потребує затвердження стратегія розвитку лісового господарства, нормативні акти про порядок реалізації деревини, про державну лісову охорону, які вже напрацьовано, а не вносити резонансні рішення, у яких не буде підтримки в суспільстві”, – зазначається у зверненні.

До складу громадської ради входять представники Товариства лісівників України, Європейської Бізнес-асоціації, низки громадських організацій і об’єднань, у тому числі екологи, серед яких і Всеукраїнська екологічна ліга, а також підприємці, деревообробники, правозахисники й інші.

Як повідомляли Українські Новини, у липні Кабінет Міністрів затвердив стратегічне бачення управління державними підприємствами, що перебувають у підпорядкуванні центральних органів влади, відповідно до якого планується передати 359 об’єктів держвласності в концесію.

До подібних об’єктів відносяться аеропорти, лісові господарства, автомобільні дороги (облавтодори), зокрема міжнародні аеропорти “Бориспіль” і “Львів”.

Детальніше https://ukranews.com/ua/news/507472-gromadska-rada-pry-derzhlisagentstvi-prosyt-vladu-ne-dopustyty-peredachu-v-koncesiyu-lisgospiv