Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Інформація про трудове виховання і професійну орієнтацію школярів

“У кожної річки є джерело, а у кожної справи — початок, – так на одній із зустрічей з юними лісоводами розпочав свою доповідь директор ДП “Фастівський лісгосп” Чемерський Олег Юрійович, організатор створення учнівських лісництв у Фастівському районі.

Навчити дітей користуватися, читати і розуміти сторінки «книжки лісу», зберігати і примножувати багатство природи – це посильне завдання виконує учнівське лісництво.

Чим же займаються діти в учнівському лісництві? Головним орієнтиром у його роботі є безпосереднє спілкування з природою. Юні лісівники не тільки вивчають біологію рослин і тварин, але й на практиці застосовують свої знання. Це висадження дерев, підгодівля тварин і птахів взимку, збір насіння лісових порід, догляд за лісовими посадками, охорона комах, птахів, тварин, проведення біотехнічних заходів з догляду за мисливською фауною, догляд за шкілкою декоративних рослин.

Плани учнівського лісництва передбачають цілорічний цикл завдань, складених спільно з Фастівським лісгоспом, і вони являються частиною загального плану базового Вегіриківського лісництва. Школа і лісгосп уклали договір з врахуванням задач, які стоять перед лісовим господарством.

Підкреслюючи значення добре обладнаного навчального кабінету для якісного навчання гуртківців Чемерський О.Ю., зазначав, що навчальний кабінет повинен стати храмом науки. Спільною діяльністю працівників лісництва, керівника гуртка у конторі лісництва створено навчальний кабінет, оснащений необхідними матеріалами і посібниками для проведення занять. Тут є матеріали про охорону лісів, характеристика і класифікація лісів Фастівського району, виставки про ліс та його охорону, відомості про взаємозв’язки рослин, звірів і птахів лісу, схема-маршрут екологічної стежини, фотоальбом про роботу шкільного лісництва “Будні учнівського лісництва “.

За роки свого існування юні лісівники зробили чимало добрих справ. Учні змагаються в посадці лісу, доглядають за лісовими культурами і посівами в розсаднику, заготовляють насіння дерево-кущових порід. Вони взяли на облік і оберігають білих лелек, виготовляють та розвішують штучні гнізда та годівнички для птахів, ведуть фенологічні спостереження.

Веприцьке учнівське лісництво засноване в 2006 році. Па зборах учні обрали лісничого, помічника, бухгалтера, майстрів лісу. Решта стали юними лісівниками. Все – як у справжньому лісництві. За учнями закріплено: лісові культури – 4 га, лісовий розсадник – 0,2 га, патрулювання на площі -1400 га.
Створено координаційну раду учнівського лісництва, до якої входять: директор позашкільного навчального закладу, директор базової школи, лісничий Веприківського лісництва, помічник лісничого, майстри лісу, лісничий учнівського лісництва, керівник гуртка.

На кожний навчальний рік складаємо план роботи учнівського лісництва, який затверджується на засіданні координаційної ради. Кожний розділ включає питання, які охоплюють певну ділянку роботи.
Наше лісництво — це співпраця 3-х організацій: Веприцької школи, Фастівського районного еколого-етнографічного центру, Фастівського держлісгоспу.

Занятгя проводяться двічі на тиждень. Значну частину навчального часу використовуємо для проведення практичних робіт, свят, спілкування з працівниками лісового господарства, екскурсії тощо.
Під час І Всеукраїнського зльоту трудових учнівських об’єднань, що проходив у вересні 2012 року, на території школи було засаджено «Сад дружби» саджанцями рослин, які привезли із собою всі представники різних областей.

Протягом весняно-осіннього періоду юні лісівники доглядають за рослинами, замінюють новими саджанцями мертві або пошкоджені дерева, обкопують пристовбурні кола. Також у дендропарку (біля школи висаджено 50 видів деревних і чагарникових порід нашої місцевості та інтродуцентів) вивчаються різні породи дерев, проводяться екскурсії.

Гуртківці є активними учасниками акцій „Майбутнє лісу в твоїх руках”, „Посади своє дерево”, „День Землі”, «Двомісячник довкілля», «Ліси для нащадків» тощо.

Ще гуртківці займаються пропагандистською роботою: екологічна агітбригада виступає перед іншими школами району, перед учнями школи, жителями села, виготовляють листівки, плакати на екологічну тематику, регулярно випускають стіннівку „Юний лісівник”. Кажуть, що краса врятує світ, та доречно було б додати, що краса і доброта врятують світ. Тому агітбригада учнівського лісництва обрала своїм девізом тезу: “Нехай Земля квітує всюди, природу збережімо люди!” Агітбригада «Сполох» звернулась до учнів школи із закликом не залишатися байдужими до екологічних проблем і конкретними природоохоронними заходами довести це. Останні роки агітбригада брала активну участь в районному етапі змагань, у 2014 році посіла II місце, поступившись агітбригаді Дорогинського учнівського лісництва.

Щороку у третю неділю вересня юннати вітають працівників лісгоспу з професійним святом — Днем працівника лісу. Діти готують віршовані поздоровлення, концерти, невеликі подарунки.

За роки свого існування юні лісівники’ зробили чимало добрих справ. Важко сказати, чи багато із добровольців-помічників лісоводів виберуть у житті “лісову” дорогу, але уроки любові до рідної природи відгукнуться в інших справах.