Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Інформація щодо законності проведення заготівлі деревини лісгоспами Київщини

Днями, на сайті ГО «Українська природоохоронна група» http://uncg.org.ua/ з’явилась стаття про те, що лісівники Київщини, на думку автора, проводять незаконні рубки, що, в свою чергу, не відповідає дійсності, виходячи з наступного.

Відповідно до частини 4 статті 43 Лісового кодексу України лісогосподарські підприємства здійснюють суцільні та поступові рубки головного користування на підставі затвердженої у встановленому порядку розрахункової лісосіки (рішення про провадження планованої діяльності на 10 років).

Розміри розрахункових лісосік державних підприємств ДП “Київський лісгосп” та ДП “Іванківський лісгосп” Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства затверджені діючими наказами Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (від 13.05.2010 № 210 та від 04.09.2012 № 451 відповідно).

18 грудня 2017 році введено в дію Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23 травня 2017 року № 2059-VIII, яким встановлено види діяльності у лісовій галузі, які підлягають оцінці впливу на довкілля, зокрема: усі суцільні та поступові рубки головного користування та суцільні санітарні рубки на площі понад 1 гектар; усі суцільні санітарні рубки на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду.

Згідно частини другої статті 17 Закону № 2059-VIII, його дія не поширюється на суб’єктів господарювання, які затвердили розрахункові лісосіки до набрання чинності цим Законом.

Отже, зазначені у статті ГО «Українська природоохоронна група» державні господарські підприємства на момент початку проведення рубок головного користування, про які йдеться в статті, не зобов’язані були проходити процедуру оцінки впливу на довкілля, оскільки їх розрахункові лісосіки були затверджені до моменту набрання чинності Закону № 2059-VIII.

В свою чергу, інформуємо, що з моменту набрання чинності Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» всі державні лісогосподарські підприємства проводять процедуру оцінки впливу на довкілля у відповідності до вимог чинного законодавства – до затвердження рішення про провадження планової діяльності на наступні 10 років.

Враховуючи викладене вище, видача спеціальних дозволів (лісорубних квитків) Київським обласним та по м. Києву управлінням лісового та мисливського господарства проводиться у відповідності до вимог чинного законодавства, в т.ч. і на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування, про які йдеться в зазначеній статті.