Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ІНЖЕНЕР ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА — ВІДДАНИЙ ЛІСУ

В уяві пересічного українця лісова галузь чомусь завжди асоціюється лише з чоловіками. А дарма. Цю нішу теж упевнено зайняло жіноцтво. І вміють вони робити усіляку роботу, мають потрібну кваліфікацію і досвід, відповідну освіту. Працюючи не лише лісокультурницями, бухгалтерами чи економістами, а й майстрами лісу, таксаторами, інженерами та навіть лісничими.

Хоча охороняти, примножувати, стежити за збереженням  лісових масивів робота нелегка. Саме її і виконує інженер ДП «Поліський лісгосп», тендітна й сором’язлива дівчина Лариса Якубчук. Вона, як ніхто інший, знає про лісове господарство все.

 

Хоч у лісгоспі більшість співробітників — чоловіки, проте Лариса Григорівна не відчуває ніяких незручностей у такому мужньому колективі. Працюється їй з ними легко. Хоча б тому, що навколо — багато професійних, чесних, відданих справі людей. Які також поважають її за принциповість, доброзичливість, конструктивність, коректність у ставленні до колег, вміння триматися з гідністю і визнавати свої помилки. Адже нині не часто знайдеш тих, хто спокійно сприймає критику на власну адресу. На її плечах, як і в чоловіків, — погони, а в петличках — дубові листочки. Лише злегка губи напомаджені, підрум’янені щічки та підфарбовані вії. І по-жіночому щира усмішка…

А ще вона має великий досвід і знання, з радістю ділиться ними з іншими працівниками. Як не як, а в галузі вона не мало — 15 років. Закінчивши у 2004 році Лубенський лісовий технікум, дванадцять років пропрацювала на посаді помічника лісничого Стещинського лісництва, де не лише змогла ефективно застосовувати здобуті під час навчання навички, а й набути практичного та головне — життєвого досвіду.

Та бажання знати й вміти більше, розвиватися й самовдосконалюватися, спонукало її здобути вищу освіту в Національному університеті біоресурсів і природокористування в Києві. Після завершення навчання Лариса Григорівна була переведена на посаду інженера лісового господарства в апарат управління ДП «Поліський лісгосп». Де, як свідчать колеги, зуміла вміло організувати роботу: досягти створення високоякісних лісових культур, забезпечити належний облік лісового фонду.

Та й саме господарство — а це чотири лісництва: Красятицьке, Зеленополянське, Радинське, Стещинське — чималеньке, має не багато, не мало, а 16313 га. І головне завдання його працівників — відтворити ліси та зберегти їх первинну красу для прийдешніх поколінь, захистити насадження від шкідників, хвороб і лісових пожеж.

У лісових розсадниках кожного з чотирьох лісництв вирощується посадковий матеріал, а в цілому по лісгоспу — біля 1,2 мільйонів сіянців головних лісоутворюючих порід. На території лісгоспу є природний заповідний фонд — Ботанічний заказник місцевого значення «Городещино».

Нащо лісу інженер? Аби правильно, без шкоди довкіллю, спланувати санітарну вирубку пошкоджених дерев, окреслити майбутню зону зазеленення, правильно закласти молодий ліс та доглянути за ним, а також — провести заготівлю деревини відповідно закону та норм. Інженер лісового господарства сприяє раціональному використанню лісових багатств.

Ще інженер лісового господарства організовує планування, розподіл і підготовку лісосічного фонду до рубання, підготовку необхідної документації для закріплення лісосировинних баз, контролює раціональне використання лісових ресурсів, додержання правил рубання та відпуску лісу на пні, очищення місць рубки і пожежної безпеки в лісах.

До того ж, перевіряє якість відведення лісосік лісництвами і ведення ними технічної документації, оформляє лісорубний квиток на право рубання й відпуску лісу, а також квитки на всі види побічного користування лісом. Веде зведену документацію з відведення лісосічного фонду і на побічне користування в лісі, книги обліку лісового фонду, доглядових рубань лісу. Бере участь у складанні виробничо-фінансового плану і оперативно-календарних планів робіт з лісокористування, а також розробленні й виконанні заходів протипожежної профілактики в лісах.

Розробляє заходи щодо підвищення ефективності лісогосподарського виробництва, удосконалення організації праці робітників, зайнятих на рубанні лісу, та забезпечує їх впровадження. Розглядає раціоналізаторські пропозиції з удосконалення технології й механізації на цих роботах. Вивчає передовий досвід організації лісокористування і забезпечує його впровадження.

А щоб виконати на найвищому рівні цю роботу, фахівець такого профілю має добре знати життя лісу, а відтак — спеціальну підготовку. Знає, де підсадити насадження, де провести догляди, де швиденько рятувати ліс від хвороб.

Для цього має на пам’ять знати постанови, розпорядження, накази, інструкції, нормативно-методичні документи та інші керівні матеріали з питань лісокористування; порядок розроблення виробничих програм і завдань; досягнення науки і передового досвіду у галузі технології і механізації робіт на рубанні лісу; всі види лісокористування; вимоги протипожежної профілактики і правила пожежної безпеки в лісах; технологію і засоби механізації робіт на рубанні лісу; основи економіки, організації виробництва, праці та управління; правила і норми охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки.

Лариса Якубчук переконана: усе потрібно робити з любов’ю.