Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Купіть ялинку з биркою і буде справжнє свято

З наближенням новорічних свят кожен житель міста та району хоче прикрасити свою оселю зеленою, красивою, пахучою, красунею сосною або ялинкою.

Новорічні деревця щорічно відпускаються Державним підприємством «Переяслав-Хмельницьке лісове господарство» та його підрозділами, лісництвами торговельним організаціям, школам, дитячим садкам, населенню.

А також лісгоспом створені ялинкові базари в місті Переяславі-Хмельницькому та в лісництвах району.
З метою запобігання незаконним вирубкам молодих дерев на новорічні ялинки та контролю за збутом всі без винятку новорічні ялинки повинні бути обов’язково марковані спеціальною пластиковою биркою зі штрих-кодом та спеціальним засобом кріплення бирки до стовбура зрубаного дерева.

Порівняно з минулими роками в цьому році бирки будуть нового зразка та кольору.

Лісівники Переяславщини застерігають, що реалізація новорічних ялинок, не маркованих бирками заборонена відповідно до концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.11.2009 року №1408-р.

Контрольні рейди проводяться із застосуванням електронних пристроїв лазерним скануванням штрих-кодів для перевірки достовірності бирки та легальності походження новорічних ялинок.

Лісовою охороною лісгоспу постійно проводиться профілактична робота з метою недопущення незаконної вирубки молодих дерев та посилення їх охорони в передноворічний період.

З 25 листопада в зоні діяльності лісгоспу працюють мобільні рейдові групи у складі працівників державної лісової охорони, правоохоронних органів та екологічної інспекції.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2011 року №665 затверджено такси для відшкодування розміру шкоди, заподіяної лісу.

Згідно з цією постановою за одне незаконно зрубане хвойне дерево доведеться сплатити збитки, нанесені лісовому господарству в розмірі: для громадян – 369 грн., для посадових осіб – 403 грн.

Тож щоб вас ніхто не засмутив, купіть ялинку з биркою.

Петро Косюхно, інженер охорони, захисту лісу держлісгоспу