Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ЛІС БУДЕ РОСТИ !

Зелені сосни, що виструнчились вздовж дороги і своїми темними кронами підперають небо садились ще перед війною, І якщо для тих для тих, хто просто так ходить до лісу, щоб відпочити і набратися нових сил, вони неповторна краса нашої поліської природи, що милує і чарує людське око, то для працівників Тетерівського лісгоспу – то зрілий ліс, який віджив своє, а отже, має поступитися новим насадженням. Тож і з’являються час від часу на місцях, де вирубано зрілий ліс, тендітні сосонки, берези, дуби, породи інших дерев та чагарників, аби не порушити того неповторного лісового балансу, який створила у свій час матінка-природа і котрий маємо підтримувати повсякчасно.
Ось і почалась весняна пора. З першими днями весни почало припікати сонечко, в лісництвах ДП «Тетерівський лісгосп» почалась кропітка робота з відновлення лісів. Цієї весни в лісгоспі заплановано відновлення лісів на площі 330 га з яких посадка лісових культур на площі 285 га та сприяння природному поновленню 45 га. Щоб виконати весь об’єм робіт в розсадниках лісгоспу в 2016 році було вирощено 4,6 млн.шт стандартних сіянців.
Крім працівників лісгоспу, до посадки лісу залучається місцеве населення, що дає їм можливість підтримати свій сімейний бюджет.
Те, що процес вирощування лісу – копітка й багаторічна праця, знають всі. А от те, що це непреривний процес, свідчать інші цифри. Щоб в наступному році було чим відтворювати ліси потрібне якісне насіння. Для отримання якісного насіння сосни в лісгоспі закладено клонові лісонасіннєві плантації сосни звичайної загальною площею 23,6 га, які є джерелом отримання генетично покращеного насіння. В якості материнських використані плюсові дерева, які знаходяться в кращих насадженнях Поліської зони України. За результатами вивчення росту та плодоношення насіннєвих та клонових потомств на дослідних ділянках ДП «Київської ЛНДС» відібрано 60 клонів, які найбільш підходили нам в умовах Теетрівського лісгоспу. Працівники, лісгоспу заготовили на клоново-насіннєвих плантаціях сосни звичайної 11 тонн шишок. В даний час іде процес їх переробки на сучасній шишкосушарці.
Якщо запастися терпінням і проявити старання, то посіяне насіння знання неодмінно дасть добрі сходи ( Леонардо да Вінчі). Так і у нас всі ці посажені маленькі деревця в майбутньому виростуть в чудові ліси. Якими будуть гордитися наші нащадки.

Адміністрація ДП «Тетерівський лісгосп»