Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Лісівники Київщини підбили підсумки новорічної ялинкової кампанії 2021-2022

Протягом грудня місяця всі охочі мали змогу придбати новорічні дерева за доступними цінами безпосередньо на лісогосподарських підприємствах або ж на спеціально обладнаних торгівельних майданчиках, яких лісівниками Київщини в області було організовано 32.
Всього підприємствами реалізовано майже п’ять тисяч новорічних дерев на загальну суму 643 тис.грн. Найбільший попит на новорічні дерева спостерігався серед мешканців Бучанського, Білоцерківського та Обухівського районів. Відповідно, найбільше хвойних дерев реалізовано покупцям у ДП «Київський лісгосп», ДП «Білоцерківський лісгосп» та ДП «Богуславський лісгосп».
В переддень різдвяно-новорічних свят новорічними деревцями та подарунками були забезпечені родини загиблих воїнів Київщини. Така підтримка у співпраці з ГО «Воїн АТО» та громадською радою при Київському обласному управлінні лісового та мисливського господарства здійснюється вже не вперше та стала традиційною.
Управлінням та підпорядкованими підприємствами протягом всієї ялинкової кампанії активно проводилася інформаційна робота з засобами масової інформації та громадськістю, а вся необхідна інформація стосовно місць розташування майданчиків, цін та асортименту новорічних дерев, відповідальності за незаконну порубку новорічних дерев висвітлювалася як на офіційному сайті, так і в соціальних мережах.
Протягом всього періоду заготівлі/реалізації новорічних дерев у лісових масивах патрулювали рейдові бригади державної лісової охорони, а всі новорічні дерева маркувались спеціальними засобами – паперовими етикетками або пластмасовими бирками-стяжками.
За підсумками роботи державної лісової охорони, яка була переведена на посилений режим в період різдвяно-новорічних свят проведено 208 рейдів в хвойних насадженнях (молодняках) загальною площею понад 235 тис.га. та складено 8 протоколів про адміністративні правопорушення на суму більше 4 тис.грн.
З метою запобігання незаконній заготівлі та реалізації новорічних дерев у різдвяно-новорічний період 2022 року працівниками державної лісової охорони спільно з представниками Національної поліції України, Державної екологічної інспекції столичного округу та громадськими активістами було сформовано 51 рейдову бригаду та виявлено 9 випадків незаконних порубок новорічних дерев, чим завдано шкоди на загальну суму 32,1 тис.грн.
Нагадуємо, що ніякої шкоди лісовим насадженням у період ялинкової кампанії завдано не будо, оскільки хвойні новорічні дерева для продажу лісгоспи заготовляють під час проведення освітлення (планового виду рубки для майбутніх деревостанів у хвойних молодняках лісових культур до 10 річного віку) або ж на спеціально створених плантаціях новорічних ялинок.