Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Лісівники та громади активно готуються до одного з найважчих опалювальних сезонів

Населення вже активно запасається дровами та масово переходить на альтернативні види палива, встановлюючи пічне опалення та твердопаливні котли. Лісівники збільшують обсяги заготівлі дров‘яної  деревини.
 
Зважаючи на те, що лісові господарства Київського обласного та по м. Києву є найбільшими постачальниками дров паливних в регіоні, то в них вже спостерігається високий попит на дрова. Зазвичай, в минулі роки  «дров‘яний» бум розпочинався разом з початком опалювального сезону. 
 
Протягом опалювального сезону 2022/2023 року, у відповідності до заявлених місцевими громадами потреб, державними лісовими господарствами заплановано забезпечити населення області дровами паливними в кількості 430 тисяч кубометрів (для порівняння – обсяг дров‘яної деревини для потреб населення  у 2019/2020 році становив – 230 тисяч кубометрів, у 2020/2021 – 280 тисяч кубометрів та у 2021/2022 році – 240 тисяч кубометрів).
 
Загалом, до кінця року заплановано відвантаження населенню 230 тисяч кубометрів дров та ще 200 тисяч кубометрів після 01.01.2023 року. Наразі, цей процес в активній фазі та на сьогоднішній день лісгоспами Київщини вже відвантажено близько 100 тисяч кубометрів дров‘яної деревини (опрацьовано та виконано близько 12 тисяч заяв громадян).
 
Паралельно, максимально вживаються заходи щодо спрощення процедури купівлі дров для опалення. В 35 лісництвах області встановлено POS-термінали для оплати, також оплату можна здійснити онлайн в банківських застосунках. Для зручності, контакти осіб, відповідальних за реалізацію дров паливних розміщено на сайтах/сторінках у мережі  Facebook підприємств та управління, по окремих підприємствах запущено чатботи з продажу дров. Також, в розробці створення Інтернет-магазину з продажу дров для населення, детальніше про це ➡️
 
 
Поряд з цим, є і ряд проблем, зумовлених зокрема і зростанням попиту на дрова паливні. Так, попит на дров‘яну деревину по окремих громадах до десяти разів перевищує виробничі можливості лісогосподарських підприємств. Але, запевняємо, що всі потреби населення та соціальної сфери в дровах паливних будуть забезпечені в повному обсязі. Зокрема, наразі лісівниками вживаються заходи щодо  збільшення заготівлі дров’яної деревини за рахунок залучення додаткових ресурсів від рубок догляду та ін. 
 
Ціни на дрова паливні встановлюються згідно затвердженого прейскуранта по кожному окремому підприємству. Середня ціна по області дров паливних для населення, без врахування логістичних послуг з доставки, сьогодні становить: хвойні породи (60% загального обсягу заготівлі)- 680 грн/кубм, м’яколистяні породи (3%) – 620 грн/кубм, твердолистяні породи (37%) – 960 грн/кубм.
 
Дізнатись про наявні породи, ціни, умови доставки можна безпосередньо в лісгоспі/лісництві. Посилання на сторінки та контакти лісогосподарських підприємств області на сторінці управління у мережі Фейсбук ⬇️
 
 
Контакти лісгоспів щодо придбання дров паливних для населення на сайті управління:
 
Чатбот Вищедубечанського лісгоспу⬇️
 
Чатбот Димерського лісгоспу⬇️