Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

На часі – реформа в лісовій галуз

м30 січня, під головуванням заступника Голови Держлісагентства України Віталія Атаманчука відбулась розширена виробнича нарада лісового відомства. На ній були присутні начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства, керівники державних підприємств, члени профспілок, науковці, громадські діячі.

На повістку дня виносилось питання господарських показників держпідприємств за 2014 рік та стан діяльності ДП «Укрлісконсалтинг».

Основним завданням лісівників було і залишається своєчасне і якісне виконання заходів по відтворенню лісів. За 2014 рік відтворено лісів на площі 50 тис. га, поновлено природним методом – 17,4 тис. га, посаджено лісових культур – 32,6 тис. га.

Виплата середньої зарплати по галузі на сьогодні – це 3479 грн.

Лісгоспами до бюджетів усіх рівнів та Єдиного соціального внеску у 2014 сплачено майже 2 млрд. грн., що на 475 млн. грн. більше минулого року.

«Не зважаючи на позитивні цифри результатів господарювання, в діяльності держлісгоспів є гострі проблеми, що потребують невідкладного вирішення на шляху реорганізації. Важливо, що нас підтримує Міністр агропромислового комплексу Олексій Павленко, який відповідно до Програми Уряду, Коаліційної угоди бачить на базі лісгоспів нову лісогосподарську структуру управління лісами як це у європейських країнах», – зауважив Віталій Атаманчук.

Необхідність реформувати лісову галузь стала гарячою темою наради. Учасники висловлювали своє бачення щодо майбутнього лісів. Було вирішено, не гаючи часу, всі пропозиції винести на розгляд робочої групи по реформуванню, створеної у жовтні 2014 року.

Вперше окремим питанням на нараду виносилась діяльність підвідомчого підприємства «Укрлісконсалтингу». ДП залишається єдиним оператором ведення електронного обліку деревини в Україні. Генеральним директором лісконсалтингу Павлом Васильєвим були надані пропозиції щодо механізму видачі сертифікатів, регламенту документа, биркування, з тим щоб уникнути корупційної складової при реалізації деревини. Головне на чому акцентував доповідач – ціну на ліс має формувати вільний ринок. Учасники ринку мають перебувати у рівних умовах, як лісгоспи, так і покупці. Для цього має бути створений електронний майданчик торгівлі деревиною.

Також в ході наради лісівники обговорювали проблемні питання в лісовому господарстві, обмінювалися досвідом, і разом з цим йшла мова про перспективу розвитку галузі.

Що реорганізацію слід негайно впроваджувати, з цим одностайно погодилися усі присутні, а це потребує коштів. Не приємний факт, на 2015 рік на ведення лісового господарства в Законі України про бюджет передбачено 440 млн. грн. Удосконалювати систему управління з такими фінансуванням буде нелегким завданням.

«Ми йдемо в Європу та бажаємо жити за європейськими стандартами, і лісова галузь повинна бути не останньою на цьому шляху. На часі реалізація рішучих кроків в реформуванні лісової галузі», − резюмував обговорення Віталій Атаманчук.

Прес-служба Держлісагентства