Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

На нараді під головуванням Президента України представлено проект Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства

На нараді під головуванням Президента України представлено
проект Стратегії розвитку та інституційного реформування лісового господарства

Лісова галузь потребує системних змін і Держлісагентством проявлено ініціативу та розроблено проект Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар на нараді з питань реформування лісового господарства та вдосконалення державної екологічної політики під головуванням Президента України Петра Порошенка у Івано-Франківську.
Володимир Бондар зазначив, що проект розроблено за участю представників Громадської ради, у тому числі як екологів, так і представників деревообробної промисловості, міжнародних експертів у лісовому господарстві. Таким чином, враховано точку зору різних зацікавлених сторін.

«У проекті Стратегії наведені принципи щодо необхідності державного управління та фінансування, повернення статусу головного розпорядника бюджетних коштів до Держлісагентства. Представлено нову державну систему фінансово-економічного забезпечення ведення лісового господарства – утворення Лісового фінансового фонду», – наголосив заступник Голови Держлісагентства.
За його словами, завдяки такому фонду вдасться своєчасно протидіяти спалахам шкідників і хвороб лісу, незаконним рубкам; попереджати стихійні лиха та їх наслідки; вести збалансоване лісове господарство на Півдні та Сході; провести лісову інвентаризацію та облік; займатися насіннєвою справою та вирощуванням посадкового матеріалу.

У свою чергу, Президент України підтримав запропоновану ідею та дав доручення разом Міністерством фінансів опрацювати зазначене питання.
Також Володимир Бондар повідомив, що в проекті Стратегії прописаний механізм удосконалення інституційної структури лісового господарства.

«Нам закидають, що функції контролю та господарської діяльності сконцентровані в одних руках. Ми закладаємо принцип розділення функцій управління – господарювання та контролю. Лісівники мають займатися вирощуванням лісу та його охороною. У той же час, лісові інспектори Держлісагентства повинні фахово здійснювати функцію відомчого контролю за додержанням лісового господарства», – підкреслив заступник Голови відомства.

Окрім того, Володимир Бондар наголосив на тому, що в проекті Стратегії закладено абсолютно нові методи ведення лісового господарства. «Вони відповідають європейським стандартам. Серед іншого – перехід від суцільних рубок до поступових і вибіркових», – сказав він.
Як було зазначено на нараді під головуванням Президента України, у разі схвалення Стратегії вдасться:
• забезпечити сталий розвиток лісового господарства у повній відповідності до міжнародних зобов’язань України;
• створити дієву систему управління та контролю;
• забезпечити належне створення нових лісів та зберегти біорізноманіття;
• врегулювати ринок деревини та створити нові робочі місця;
• залучити інвестиції у лісову галузь.