Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

На всі ліси України має розповсюджуватися єдина політика лісогосподарювання, – Христина Юшкевич

На всі ліси України має розповсюджуватися єдина політика лісогосподарювання, – Христина Юшкевич

У Луцьку під головуванням т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христини Юшкевич відбулася розширена нарада щодо встановлення режиму лісогосподарювання на землях військового полігону.

У нараді взяли участь Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, керівники структурних підрозділів Міністерства оборони України, прокуратури Волинської області, керівники екологічної інспекції, Держгеокадастру, райдержадміністрацій.

Зокрема, було обговорено питання підпорядкованості лісів різним органам влади.

«На Волині у цьому плані зараз складна ситуація. Є неврегульовані питання між державними лісгоспами та військовим полігоном. Триває судова тяганина», – зазначила Христина Юшкевич, додавши, що подібна ситуація склалася не лише на Волині, а й у Житомирській та Київській областях. Саме тому проблема набуває загальнодержавного значення.

Т.в.о. Голови відомства наголосила, що передусім важливо забезпечити екологічну функцію лісу, невиснажливе та раціональне використання лісових ресурсів. Стосовно цього питання має бути єдина політика лісогосподарювання.

У свою чергу, Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що ведення лісогосподарської діяльності – безпосередній обов’язок та функції лісівників, які на них покладені державою. І з цим волинські лісівники чудово справляються. Саме тому найбільш оптимальним та найкращим із точки зору державницької позиції буде рішення зберегти таке розмежування повноважень. Тим більше, що з боку облуправління ніколи не ігнорувалися потреби військових.

Також він поінформував присутніх про ситуацію, що склалася у державних лісогосподарських підприємствах у процесі реалізації своїх повноважень на землях, які визначені як територія авіаційного полігону «Повурськ».

Начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко наголосив, що незважаючи ні на що, лісівники протягом усього часу виконували і виконують функції лісогосподарювання. Проте нині виконання цих лісівничих обов’язків стає практично неможливим через неврегульоване питання підпорядкування лісів.

«Хочу звернути увагу, що ми отримали лист Генпрокурора Юрія Луценка, в якому він звертається до Уряду створити міжвідомчу робочу групу за участю представників правоохоронних органів, міністерств та відомств із метою невідкладної підготовки системних законодавчих змін щодо передачі всіх лісів лісового фонду, які перебувають у віданні інших органів управління, у підпорядкування Держлісагентства», – повідомила т.в.о. Голови відомства Христина Юшкевич.

Вона зазначила, що це питання потребує консолідації всіх гілок влади та якнайшвидшого вирішення.

Окрім того, т.в.о. Голови Держлісагентства спільно з правоохоронцями, представниками місцевої влади та екологами обговорила питання боротьби з незаконними рубками, координації дій щодо реалізації пілотного проекту рекультивації лісогосподарських земель, пошкоджених внаслідок незаконного видобування бурштину у Волинській області.