Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Наші лісівники знову перші

13 червня на міському стадіоні Переяслава-Хмельницького (Київська область) відбулися традиційні щорічні змагання (проводяться із 70-х років минулого століття) серед невоєнізованих протипожежних формувань міста й району. Загалом поборотися за перемогу прибуло до десятка команд. Змагання проходили у два етапи. Спочатку їх учасники показували вправність на бігових доріжках стадіону у естафеті 4Х100 метрів. Тут був і спринтерський біг на стометрівці, і перестрибування паркану, пробіжка по вузькому буму, розгортання пожежних рукавів тощо.

Всі команди намагалися показати себе з найкращого боку. Крім організаторів заходу – працівників районного сектору ДСНС (колишня МЧС) на чолі з їх командиром Миколою Мостовим, за перебігом подій спостерігав і представник обласного управління ДСНС, колишній переяславець Сергій Карнаух. Розповів, що подібні змагання проводяться в усіх районах області, але в різний час відповідно до графіку. Нинішня ситуація в країні ставить завдання підвищеної готовності до можливої участі в ліквідації різних непередбачуваних надзвичайних ситуацій.

Не менш цікавою та гострою була боротьба учасників змагань у другому етапі на зеленому газоні запасного футбольного поля, що з того боку, де інтернатівський сад. Він полягав у розгортанні пожежної та пристосованої техніки. Завданням учасників команд було на швидкість розгорнути пожежні рукава пробігти певну дистанцію і струменем води влучити в цілі. Їх було виставлено так, що пожежникам доводилося в них влучати, направляючи свої струмені проти сильного вітру. І от, коли величезними снопами полетіли бризки, група міських дітлахів, які до того галасливо вболівали за учасників змагань, почали кричати, щоб дощ направили на них. Але замість цього після закінчення змагань їх організатори ознайомили дітей з пожежною технікою.

А на параді закриття заходу оголосили переможців та призерів. у естафеті: 1 місце – “Костал”, 2 місце – комбінат хлібопродуктів, 3 місце – ВУКГ; у бойовому розгортанні: 1 місце – ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп”, 2 місце – ВУКГ, 3 місце – Білоозерський лісгосп.

– В таких змаганнях вже беру участь останні років з 20, – розповів інженер охорони та захисту лісу ДП “Переяслав-Хмельницький лісгосп” Петро Косюхно. Точно скажу, що до цих змагань ми не готувалися. Бо в нашій роботі по охороні лісу від пожеж потрібно бути готовим щоденно, і щогодини, особливо тепер, в пожежонебезпечний період. Тому щороку ми стаємо або ж переможцями, або ж призерами цих змагань.
Проте хотілось би відзначити інше. Зараз по селах району майже немає пожежних машин. Ті, що були старі, ще радянські, посписували. Зараз новий автомобіль, до речі, вітчизняного виробництва коштує 350-400 тис. грн. Можливо, це дорого, але ж в районі є вже немало доволі потужних сільгоспвиробників, які можуть собі дозволити. Принаймні для придбання пожежної техніки, оснащення, утримання спеціалістів, сільгоспвиробники, фермери можуть об’єднуватися. Адже небезпека виникнення пожеж як була так і залишається. І до цього потрібно бути готовим завжди.

Прес-секретар КОУЛМГ