Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Працівники лісгоспу впорядкували міський сквер

Працівники ДП Переяслав-Хмельницький лісгосп на чолі із директором Валентином Рудницьким вийшли на прибирання скверу, який знаходиться на розі вулиць Богдана Хмельницького та Гімназійної.

– У кінці 90-х років, за ініціативи тодішнього головного еколога Переяславщини Івана Плахотнюка був посаджений цей сквер – почав свою розповідь Валентин Адамович – Тоді до міста приїздив народний депутат Верховної Ради Іван Заєць, який також взяв участь у посадці дерев. Саджанці були надані нашим лісгоспом. Пройшов певний час, а за сквером так ніхто і не доглядає. Деякі із посаджених дерев захворіли і їх потрібно прибрати, зробити вирізку гілок, які заважають людям тут ходити, сформувати у деяких дерев крону. То ось ми і вирішили попрацювати над благоустроєм скверу.

Замість вирізаних дерев працівники лісгоспу посадили нові: п’ять саджанців ялини звичайної, кілька червоного дуба та шість саджанців верби “Матсудана”. Ця верба свого часу була завезена в Україну із Китаю та Кореї. Змієподібні, звивисті, тонкі, блискучі, оливково-зелені віти придають дереву казково-примарний вигляд. ЇЇ кілька років тому працівники лісгоспу привезли та висадили за допомогою черешків у розсаднику Стовп’язького лісництва.

– За великим рахунком усі міські парки та сквери потребують реконструкції – Наголосив директор ДП Переяслав-Хмельницький лісгосп – застарілі дерева у цих парках потрібно прибрати і посадити нові. Нині чимало виведено та завезено в Україну екзотичних дерев та кущів, які чудово переносять наш клімат. Цілі розплідники спеціалізуються на вирощуванні таких саджанців. Звичайно, це потребує чималих коштів, але цю роботу потрібно проводити, щоб переяславцям та гостям міста було де відпочити та полюбуватись тими деревами.

Невеличку зону відпочинку обладнали “лісники” і у сквері, який прибирали. За для цього вони встановили дві лавки та привезли макет млина, який стояв біля їхньої контори.

Того дня, окрім, суботнику по благоустрою скверу, 10 працівників Переяславського лісництва вийшли на прибирання узбіччя об’їзної дороги від мосту на річці Трубіж і до лісового озера. Лише за годину роботи не пройшовши і половини запланованої ділянки працівники лісового господарства уже назбирали 120 мішків сміття. За словами хлопців цю ділянку траси вони прибирають по три рази на рік, але сміття на узбіччі, аж ніяк не меншає. Ставили і таблички з подяками водіям за чисте узбіччя, обладнали кілька зон відпочинку із ємностями для збору сміття проте, узбіччя чистими так і не стають. Люди не хочуть усвідомлювати, які катастрофічні наслідки для екології навколишнього середовища несуть викинуте на узбіччя сміття у вигляді пляшок та целофанових пакетів.