Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Щодо сюжету на телеканалі ICTV від 2 лютого

Державне агентство лісових ресурсів України у відповідь на інформаційний сюжет «Українські екологи стурбовані. З України неконтрольовано вивозять ліс», що вийшов 2 лютого у програмі «Факти» на телеканалі ICTV, повідомляє наступне:

Твердження, що «70 % вирубаних лісів вивезені на експорт» не відповідає дійсності. За останніми даними, на 1 січня 2015 року лісогосподарськими підприємствами поставлено на експорт 4,1 млн. кбм. необробленої деревини, що становить 27% від обсягу заготівлі. Для забезпечення потреб внутрішнього ринку направлено близько 10,9 млн. кбм., або 73%. Основні поставки експорту деревини лісогосподарські підприємства здійснюють в країни ЄС – це 55%. В Китай та Туреччину поставляється – 25 і 20%.

Стосовно висловленого, що «українські виробники задовольняються залишками сировини, і що ліс отримують ті, хто транспортує за кордон» зазначаємо, що вся необроблена деревина (за винятком дров паливних, деревини для індивідуального ремонту і будівництва, забезпечення соціальної сфери та власних потреб і переробки постійних лісокористувачів) виставляється на аукціонах, участь в яких першочергово приймають вітчизняні виробники, які мають можливість придбати всі затребувані обсяги деревини. Держлісагентство не здійснює контролю за деревообробною галуззю. Для наглядності, в цілому на квартальні аукціони (загальні+спец) 2014 року було виставлено 7 млн. 642 тис. кбм деревини. Фактично вибрано за 2014 рік 3 млн. 919 тис. кбм, що становить 51% від виставленого обсягу.

Зокрема, підприємству ПрАТ «Фанплит», що фігурує у сюжеті як критична сторона, за 2014 рік лісогосподарськими підприємствами галузі поставлено 11,1 тис. кбм фансировини для лущіння, що становить 127% від придбаних на аукціонах з продажу необробленої деревини обсягів.

Твердження, що лісогосподарські підприємства «збільшили вирубування лісу на третину» є помилковим та безпідставним. Так, лісгоспи виконують свої обов’язки перед державою як постійні лісокористувачі, заготовляючи деревину в межах науково обґрунтованої лісосіки. У 2014 році підприємствами галузі від усіх видів рубок заготовлено 15010,7 тис. куб. м деревини, що на 590 тис. куб. м або 4,1% більше в порівнянні з 2013 роком. Це пояснюється ліквідацією наслідків вітровалів та буреломів, що відбулись на площі біля 9 тис. га.

Вкотре наголошуємо, що лісозаготівля не є основним напрямком роботи лісової галузі. Першочерговим є збереження і відтворення лісів.

У рамках лісокультурної кампанії 2014 року підприємства Держлісагентства провели відтворення лісів на площі 50 тис. га, що складає 109 % від запланованих га. Із загального обсягу лісовідтворення шляхом посадки та посіву лісових культур відновлено ліси на площі 32,6 тис. га, під природне поновлення відведено 17,4 тис. га.

Здійснено всі лісовідновлювальні заходи, проведено догляди за лісовими культурами, закладено посіви у лісових розсадниках, створено плантації новорічних ялинок.

Твердження М.В. Томенка, що Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом не стосується торгівлі лісом є помилковою. Про це свідчать відповідні висновки Мінекономрозвитку та Кабінету Міністрів.
Зазначена пропозиція не узгоджується з вимогам Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та міжнародним договорам, учасником яких є Україна (ст. 17). Насамперед це Угода про асоціацію між Україною і ЄС, Угода про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ, Угода про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія, Договір про зону вільної торгівлі.

Результатом запровадження обмежень можуть бути симетричні заходи з боку країн Євросоюзу, направлені на продукцію переробки деревини, яка вироблена в Україні, що матиме катастрофічні наслідки для лісогосподарської і деревообробної галузей нашої країни, що в свою чергу призведе до скорочення валютних надходжень у державу та зменшення обсягів сплати податків до бюджетів різних рівнів.

Інформація, висвітлена на каналі ICTV не має фактологічного підтвердження. Державне агентство лісових ресурсів з повагою ставиться до діяльності засобів масової інформації, і погоджується з тим, що вся робота лісової галузі має бути прозорою, відкритою для суспільства. Відомство звертається до всіх сторін зацікавлених у веденні лісового господарства, з тим щоб вони безпосередньо апелювали до фахівців агентства для отримання кваліфікованої відповіді, не поливаючи брудом галузь в той час, коли важливо думати про мир і зміцнення економічного становища держави.

http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=138777&cat_id=32888

Прес-служба Держлісагентства