Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Шумлять діброви у рідному краю

Державне підприємство «Білоцерківське лісове господарство» Київського обласного та по м. Києві управління лісового та мисливського господарства створене в 1937 році. Розташоване на території 8-ми адміністративних районів Київської області, загальна площа земель лісового фонду становить 35246 га.
Директором підприємства є Вітряк Анатолій Вікторович.

Лісгосп має 8-м лісництв, нижній склад деревини, два цехи з переробки низькосортної деревини, мисливську дільницю.

Ліси природно заповідного фонду складають 4,4% від загальної площі лісгоспу.

Лісгосп організовує ведення лісового господарства включаючи питання охорони, захисту, раціонального використання лісових ресурсів у структурних підрозділах, охорони, відтворення та раціонального використання державного мисливського фонду.

Лісистість в зоні діяльності лісогосподарського підприємства становить 9,1% при середній по області 15%.
Основними напрямками діяльності є проведення заходів з відновлення лісів з орієнтацією на головні лісоутворюючі породи та підвищення їх продуктивності, доведення лісистості в зоні діяльності до оптимальної 20%.

Важливим завданням лісівників Білоцерківщини є повне відновлення дібров насіннєвого походження та їх поступове збільшення шляхом заміни малоцінних насаджень . На даний час дубові насадження складають 58% від вкритої лісовою рослинністю площі.

Силами лісової охорони ведеться охорона і захист лісонасаджень від незаконних рубок , пошкоджень, захист від пожеж, шкідників та хвороб.

Лісгоспу затверджено розрахункову лісосіку по рубках головного користування в обсязі 28,31 тис. м3 .
У 2014 році вже проведено рубки догляду за лісом на площі 324га.

ДП «Білоцерківський лісгосп» у 2014 році закладено лісових культур на площі 115 га. Частина площ засаджується зразу після вирубок, що пройшли в зимовий час. Велика увага приділяється закладці культур дуба висіванням жолудів. У лісові культури вводяться екзоти, такі як : горіх чорний та дуб північий.
Для створення лісових культур та на озеленення лісгоспом кожний рік заготовляється насіння різних порід (до 20 видів) в кількості 8-10 тонн.

Білоцерківський базисний розсадник займає площу 24,5 га. Основні його площі використовуються під вирощування саджанців для озеленення. Найбільшим попитом користуються : туя західна ф. колоновидна, липа, ялина, ялівець звичайний, спірея Ван Гутта, бирючина.

Лісогосподарське підприємство веде активну громадську діяльність, приймає участь у акціях.

Анатолій Вітряк

директор ДП “Білоцерківський лісгосп”