Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Спеціальні навчання

26 травня в Київській області у ДП “Вищедубечанське лісове господарство” під керівництвом першого заступника Голови Київської обласної держаної адміністрації Олександра Савченка, заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва, начальника Головного управління ДСНС у Київській області Василя Слободяника, першого заступника начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства Руслана Гузенка відбулися спеціальні навчання щодо ліквідації умовної надзвичайної ситуації, спричиненої лісовими пожежами.

За задумом, у 515 кварталі Острівського лісництва, відповідно до тактичного задуму, через людську необережність під час поводження з вогнем загорілася суха трава на відкритій території біля лісового масиву. Згодом пожежа поширилася на лісові насадження та виникло загоряння сухої трави та самосіву. Дим був помічений працівником лісової охорони за допомогою системи відеоспостереження. Через поривчастий вітер, вогонь швидко набрав великих розмірів та розповсюдився на лісовий масив. До місця події оперативно прибула інженерна техніка та працівники лісгоспу з ранцевими оприскувачами.


За результатами розвідки за допомогою квадрокоптера було виявлено низову пожежу на площі 1,8 га, яка швидко поширюється в напрямку села Жукин. Оперативно було встановлено координати, параметри пожежі та напрямок її розповсюдження. Працівники лісової охорони присупили до гасіння пожежі, застосовуючи ранцеві оприскувачі. Швидко ліквідувати умовну пожежу наявними силами та засобами не вдалося. У зв’язку з високим класом пожежної небезпеки та поривчастим вітром, пожежа швидко розповсюджується і переходить в верхову. До місця пожежі прибувають додаткові сили засоби лісівникив та управління ДСНС у Київській області.
Керівник навчань приймає рішення про формуванню та направленню до місця зведеного загону та залучення авіації ДСНС.

З аеропорту «Ніжин» за рішенням Голови служби на гасіння пожежі вилітають пожежний літак та єврокоптер.

Працівники лісництва застосовують основні прийоми гасіння – прокладання загороджувальних і опорних мінералізованих смуг, застосувуть ранцевиі оприскувачі та водяні стволи від автоцистерни.

Згодом подається стаціонарний лафетний ствол з автоцистерни на гасіння лісової пожежі, що рухається хвойним підростом, а трактор з цистерною залучається для підвозу води.


Авіація здійснює злив води на осередки умовної пожежі. Всі ці заходи у підсумку дозволили уникнути розповсюдження полум’я на ще більшу площу та остаточно ліквідувати умовну пожежу.

На думку організаторів, мети навчань було досягнуто. Учасники обговорили шляхи взаємодії лісокористувачів та пожежно-рятувальної служби з метою недопущення пожеж в лісових масивах, взаємоінформування про виникнення пожеж, розглянули порядок дій по їх гасінню, а також практично відпрацювали злагодженість дій усіх залучених служб під час гасіння умовної пожежі.


Детальніше  http://www.ualis.com/uk/content/na-kyyivshchyni-proyshly-specialni-navchannya-z-likvidaciyi-lisovyh-pozhezh

http://24tv.ua/ryatuvalniki_proveli_navchannya_z_gasinnya_lisovih_pozhezh_zyavilis_vidovishhni_foto_ta_video_n822396

https://www.youtube.com/watch

www.facebook.com/photo.php