Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

СТОСОВНО ПЕРЕВІРКИ ПОХОДЖЕННЯ ДЕРЕВИНИ, – ХРИСТИНА ЮШКЕВИЧ

У Євросоюзі діє Регуляція, що забороняє імпорт в ЄС деревини та виробів з неї, якщо походження сировини не буде доведено. А в Україні постійно лунають закиди, мовляв, ми дозволяємо вивозити незаконне дерево.

Проте, не все так однозначно. Cертифікати на деревину видаються терорганами Держлісагентства. Тобто, покупець зобов’язаний прийти до нас і показати всі документи. От тільки управлінню дається доба на їх перевірку. За такий короткий час просто фізично неможливо це зробити. У результаті, якщо є всі підписи, всі печатки, ми просто зобов’язані видати сертифікат, оскільки за неправдиву інформацію несе відповідальність той, хто подає документи.

Ми технічно не можемо відслідкувати корупційні чинники. Не в нашій компетенції виявити підробку документів. Ось так, через недосконалість законодавства, незаконну деревину спокійно узаконюють. І тільки постфактум, коли правоохоронці виявлять певні порушення, вдасться з’ясувати справжнє походження лісу.

Щоб цього уникнути, потрібна єдина електронна база обліку для всіх, щоб неможливо було виписувати накладні від руки. Зрозуміло, що за певну суму випишуть який завгодно документ. З впровадженням електронної бази, доступ до неї отримають правоохоронці та митники. І ми переведемо всіх постійних лісокористувачів на ТТН-ліс, для внутрішнього переміщення лісу.

Так походження лісу можна буде перевірити будь-де і в будь-який момент. Це не тільки знищить корупційну складову, але і створить всі умови для тотального контролю за обігом деревини.

Прес-служба Держлісагентства