Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Українські лісівники разом з шотландськими колегами обговорили питання ведення лісового господарства

Представники Лісової Комісії Шотландії, Конфедерації компаній лісового комплексу Великобританії Confor та Центру наук про деревину і технології її використання разом з українськими лісівниками, науковцями і керівниками місцевих управлінь лісомисливського господарства під час круглого обговорили стан галузі, підходи до ведення лісового господарства обох країн, основні виклики та перспективи розвитку, сьогодні, 24 січня, у Держлісагентстві.

Відкриваючи засідання, т. в. о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич підкреслила важливість та актуальність питання розвитку лісової галузі.

«Нашим відомствам є чого повчитися один у одного: за сто років Великобританії вдалося збільшити лісистість з 5% до 13%, а колегам з Великобританії також цікаво вивчити досвід ведення лісового господарства в Україні», – повідомила Христина Юшкевич.

Т. в. о. Голови Держлісагентства розповіла про плани співпраці з шотландськими колегами, зокрема, у розвитку наближеного до природи лісівництва, збереження біорізноманіття лісів, ефективного та раціонального використання лісових ресурсів.

Також очільник Держлісагентства додала, що українською стороною розроблено проект Меморандуму про співпрацю з Лісовою Комісією Шотландії та після його узгодження ми очікуємо на його підписання.

Христина Юшкевич підкреслила важливість наукової співпраці: «Зміна клімату породжує нові виклики, потрібні наукові розробки, щоб зберегти наші ліси, створити стійкі насадження, у цьому ми також будемо переймати досвіт британських колег».

Завідувач сектору міжнародних відносин, науки та зв’язків з громадськістю Любов Полякова поінформовала іноземних гостей про стан розвитку лісової галузі. А про принципи роботи електронного обліку деревини розповів в. о. директора державного підприємства «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» Ярослав Сколота.

Про структуру, основні задачі та принципи роботу лісового господарства Великобританії поінформувала учасників представник Лісової комісії Шотландії Аманда Брайан.

«Лісові господарства України та Великобританії мають багато спільного, адже лісистість Великобританії складає 13%, окремо Шотландії – 18%, а України – 15,9 %», – повідомила Аманда Брайан.

Вона розповіла, що британські лісівники, також, як і українські ставлять собі за мету збільшення лісистості країни, велика увага приділяється питанням екології, оскільки минулого століття відбувалось створення лише монокультурних ялини.

«Ми маємо певний досвід у цьому, адже у 1919 році лісистість нашої країни становила всього 5%. Ми готові обмінюватися досвідом у цьому питанні», – додала Аманда Брайан.

Також вона розповіла про структуру Лісової комісії, принципи ведення лісового господарства Великобританії та лісову освіту.

Також у круглому столі взяли участь заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар, технічний директор Конфедерації компаній лісового комплексу Великобританії Confor Ендрю Хілдоном, керівник Центру наук про деревину і технології її використання Інституту сталого будівництва Единбурзького університет ім. Дж. Непера Деніел Рідлі-Елліс, керівник освітніх програм Британської Ради Людмила Таценко, заступник голови Наглядової ради НЛТУ України, член колегії ДАЛР Олексій Пристая, директор науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького Віктор Ткач, національний координатор програми FLEG в Україні Юрій Марчук та інші.