Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Український ліс організовано крадуть зі зброєю у руках, – Держлісагентство

Проблема нелегальних рубок в Україні вийшла на новий рівень, відтепер ліс організовано крадуть зі зброєю у руках та тепловізорах на очах. Лісова охорона – безсила.

Про це сьогодні, 13 лютого, у Львові в Національному лісотехнічному університеті під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин заявив Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар.

У засіданні взяли участь народні депутати України, керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства екології та природних ресурсів, Державного агентства лісових ресурсів, представники місцевих органів влади, науковці та інші.

Під час засідання обговорили проблематику реформування лісового господарства України.

Спікери наголосили, що в Україні унікальне лісове господарство. Майже 16% української землі покрита лісами, відповідно наша країна займає дев’яте місце за площею лісів у Європі, та шосте – за запасами деревини.

Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар розповів про майбутні плани реформування галузі.

«Лише 73% українських лісів є у відомстві Державного агентства, а 27% – підпорядковуються іншим міністерствам та структурам. У них не ведеться облік лісу. Дуже масштабною є проблема нелегальних рубок, яка останніми роками вийшла на новий рівень. Сьогодні ті, хто здійснюють нелегальні рубки – це не просто дядьки, які проживають у селі – це організовані люди зі зброєю у руках. Вони із приладами нічного бачення здійснюють незаконну вирубку лісів України. Ми не можемо ефективно протистояти цьому та належним чином реагувати. Адже не є добре розроблена та організована державна лісова охорона. У більшості випадків, коли вдається вилучити вирубаний ліс, то на другий день він все рівно повертається до цих людей», – сказав Володимир Бондар.

Також чиновник наголосив, що потрібне удосконалення санітарних правил у лісах України. Адже відбувається стрімке висихання ялин у Карпатах та катастрофічне висихання у Поліській зоні соснових насаджень. Понад сто тисяч гектарів лісу на Поліссі всихає, а це більше 8 мільйонів кубів лісу (щороку вирубується в Україні близько 20 млн кубів на рік).

У відомстві повідомляють, що через неналежну правову базу та відсутність фінансування, вони не можуть запобігти всім цим негараздам. Тому впродовж чотирьох місяців, агентство спільно із науковцями розробляли план виходу із кризи у лісовому господарстві.

Було розроблено шість принципів, на яких повинне базуватися лісове господарство України:

Ліси не можуть бути приватизовані, надані у концесію та оренду;
Потрібно організувати ринки деревини в Україні у відповідності до міжнародних стандартів та договорів;
Віднести лісове господарство до пріоритетних галузей економіка;
Зберегти державну структуру управління лісових господарств;
Визначити складові лісового господарства;
Лісове господарство є і має бути багатофункціональним.
Чи відбудуться зміни, залежить від узгоджених дій Верховної Ради та Кабміну.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка особливо підкреслив на тому, що четвертина експорту Львівщини – це експорт лісової галузі. Лише на Львівщині офіційно у лісовій галузі працює десять тисяч людей.

За матеріалами  ІА ZIK