Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

«Урочище В’язове»

В 1998 році, в межах лісового фонду ДП «Бориспільський лісгосп» був заснований орнітологічний заказник «Урочище В’язове». На його території живе сама велика в області колонія сірих чапель та хижий птах орлан-білохвістий, що занесений до Червоної книги. Приваблюють їх заболочені соснові та вільхові насадження, якими вкрито переважну більшість урочища.

На клопотання лісгоспу, комісією у складі представників Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства, державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», виробничого об’єднання «Укдержліспроект», департаменту екології та природних ресурсів київської обласної державної адміністрації та ДП «Бориспільський лісгосп» було проведене рекогносцирувальне обстеження насаджень з елементами детального обліку комплексу стовбурових шкідників в орнітологічному заказнику місцевого значення «Урочище В’язове» Кийлівського лісництва ДП «Бориспільське лісове господарство».

Метою даного обстеження було оцінити стан насаджень заказника, встановити видовий склад стовбурових шкідників і хвороб лісу, а також ступінь заселення ними заповідних насаджень.

Обстеження показало, що насадження втрачають захисні функції та рівень біологічної стійкості, відмічено ослаблення, відмирання та подальше інтенсивне заселення стовбуровими шкідниками, що призводить до поступової втрати насадженнями заповідних видів рослин та тварин.

В обстежених насадженнях виявлено буреломні та вивалені з корінням дерева. Зважаючи на це, з метою відновлення природного стану насадження, комісією було визнане за доцільне оздоровити ліс проведенням санітарної рубки вибіркової.

Відповідно до пунктів 12, 14 та 16 Санітарних правил в лісах України та з метою припинення процесів деградації деревостанів комісія вважає за необхідне невідкладне проведення вибіркових санітарних рубок з одночасним вивезенням лісопродукції з території орнітологічного заказника.

Зволікання з проведенням санітарно-оздоровчих заходів, на думку комісії, призведе до наростання чисельності популяції найнебезпечніших стовбурових шкідників і заселення ними ослаблених дерев та призведе до повної або часткової втрати насадження як об’єкта природоохоронного значення.
Також лісгосп отримав рішення Вишеньківської сільської ради від 23 грудня 2014 року про погодження санітарно – оздоровчих заходів на території орнітологічного заказника місцевого значення «Урочище В’язове».

В публікації від 18.02.2015 року у газетах «Українська правда» та «Суспільство», а також в інтернет виданнях грубо викривлені викладені факти, оскільки жодне дерево вільхи, відповідно до поданих матеріалів, не було призначено до рубки. Всі хворі дерева, які планувалося прибрати з насадження, були сухостійними соснами.
Тому визиває непорозуміння факт появи даних публікацій без попередньої консультації із спеціалістами лісового господарства.