Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Увага! Пожежонебезпечний період!

З настанням літніх спекотних днів вірогідність виникнення пожеж значно зростає, адже люди починають використовувати ліси для відпочинку, здебільшого особливо не переймаючись, що не загашене багаття чи тліючий недопалок можуть призвести до пожежі в лісі. Наслідки останніх обходяться дуже дорого для флори і фауни, і, звичайно ж, для лісових господарств.

При пожежах пошкоджуються та всихають дерева, гинуть лісові мешканці, знижуються природні функції лісу, бідніє довкілля. На ділянках лісу ослаблених пожежами, швидко розмножуються шкідники лісу, виникають осередки хвороб, котрі потім завдають значної шкоди іншим насадженням.

Щоб уникнути таких прикрих наслідків, працівники лісового господарства Київської області наголошують, що протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

  • Палити, кидати непогашені сірники, недопалки, крім місць, які призначені для цих цілей;
  • На відпочинку у лісах та лісосмугах розводити багаття
  • Заїжджати на територію лісового фонду на транспортних засобах на інших механізмах, за винятком тих, що застосовуються з лісогосподарською метою;
  • Відвідувати хвойні насадження в період сухої та спекотної погоди;
  • Використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або тліючих матеріалів;
  • Самовільно спалювати рослинність та її залишки.

Звертаємо увагу, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. За не дотримання вимог пожежної безпеки в лісах передбачений штраф на громадян у розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн) і на посадових осіб – від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 51 до 170 грн). За спалення стерні після збору врожаю передбачених штраф для громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн), для посадових осіб від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 850 до 1190 грн.).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пам’ятайте, що ліси створюються десятиліттями, а знищуються в одну мить, тому вберегти лісові насадження від стихії вогню – це наш спільний обов’язок!