Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Велике починається з малого

Велике починається з малого

Багато хто навіть не здогадується скільки зусиль потрібно докласти,
щоб виростити стиглий ліс високої якості, а все починається з насінини.

Дерева, як і всі живі істоти народжуються, ростуть, пошкоджуються, хворіють, старіють та гинуть. Але все це про дерева, які живуть в дикій природі. Насадження, що зростають на лісових масивах лісогосподарських підприємств, проходять інший шлях, – від самого народження за ними доглядають, створюють умови для росту, при потребі, лікують від хвороб та шкідників. Коли дерева досягають відповідного віку, їх зрізають, але для того, щоб дати вже інше життя, в необхідних для людини речах.

Заготівля лісонасінневої сировини це досить складний, але цікавий процес. Заготівля насіння хвойних порід взагалі проходить декілька етапів. Провідний інженер лісових культур Ганна Петрівна Мудрак, яка живе своєю роботою та переймається проблемами лісоутворення, розповіла, що заготівля насіння хвойних дерев має свою особливість, – збирають не готове насіння, а шишки, які потребують відповідної обробки. Їх заготовляють в осіннє-зимовий період,- від дозрівання самого насіння до розкривання шишок. Заготівля ускладнюється тим, що шишки знаходяться на вершині дерев, тобто на висоті від 20 метрів і вище. Вишка, якою можна було б скористатися, в ліс не заїде, тому приходиться їх зривати на рубках головного користування. Щоб отримати високоякісне насіння, для збору шишок вибирають дерева з найкращими спадковими якостями.

 

У ДП “Фастівський лісгосп” шишкосушарка знаходиться у Веприківському лісництві, куди звозять шишки з усіх лісництв цього лісгоспу.

Зібрані шишки спочатку просушують на горищі, а потім загружають у барабани шишкосушарки, і підсушують за допомогою дров’яного опалення із дотриманням суворого температурного режиму, який не має перевищувати 50 градусів. За один раз загружають до 160 кг шишок.

Працівники цілодобово слідкують за цим процесом Під впливом температури, в барабанах шишки розкриваються, насіння висипається і потрапляє на решета. Потім його змочують водою, і ручним способом відокремлюють від крилаток. Із 100 кілограмів шишок сосни виходить лише від 1 до 1,5 кілограмів насіння.

З цим процесом нас ознайомила Наталія Олександрівна Титарчук – старший майстер Веприківського лісництва.

Так що праця ця досить копітка. Та це не все. Отримане насіння обов’язково відправляють в Український лісовий селекційний центр для проведення лабораторного обстеження щодо кондиційності. Після отримання позитивного результату, його зберігають у насіннєсховищах в сухому прохолодному місці у скляних, щільно закритих бутлях до початку посівного періоду.

В цьому році у лісгоспі заготовлено біля 30 кг насіння хвойних порід.

Для забезпечення потреб підприємства у насінні хвойних порід в неврожайні та слабоврожайні роки зазвичай створюється резервний фонд у розмірі одно- чи дворічної потреби господарства. Тому в 2015 році у Веприківському лісництві було створено банк насіння для зберігання лісонасінної сировини.

Наталія Олександрівна звернула увагу на те, що посівна якість насіння напряму залежить від дотримання умов і термінів його зберігання, через це, тут постійно контролюють вологість насіння, та кожні 3 роки оновлюють фонд.

На початку посівного періода, із висіяного насіння зародяться зелені паростки майбутнього лісу. З часом, ці паростки перетворяться у могутні ліси. Для цього будуть працювати не одне покоління лісівників…

ДП “Фастівський лісгосп”