Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Входимо в активну фазу пожежонебезпечного періоду і вже маємо сумну статистику

Голова Дежавного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець: “Входимо в активну фазу пожежонебезпечного періоду і вже маємо сумну статистику”:
 
🔺Кількість пожеж, у порівнянні з 2021 роком, збільшилася у 2,7 разів.
🔺Загальна площа пожеж зросла у 49 разів.
🔺Середня площа однієї пожежі зросла у 18 разів.
 
📍Найсерйозніша ситуація зараз в окупованій Херсонській області. За весь цей час вогонь охопив вже понад 1587 га.
 
Проте орки нарешті зрозуміли критичність стану та почали пускати державну лісову охорону до місць загорянь. Щоправда перед тим окупанти забрали у лісівників майже всю техніку. З пальним також великі проблеми.
 
Сьогодні спільно з ДСНС України обговорили питання організації оперативних дій під час гасіння пожеж у природних екосистемах в районах ведення бойових дій.
 
Ми умовно розділили лісовий фонд на зони – “червону” (де проходять бойові дії або території тимчасово окуповані), “помаранчеву” (території, звільнені від агресора) та “зелену” (де не велися бойові дії).
 
🔴У “червоній зоні” протипожежні заходи здійснюються тільки на 23%. Зараз складно уявити, які наслідки понесе екосистема від загарбницьких дій.
 
🟠У “помаранчевій” зоні протипожежні заходи здійснюються на 46%. Головні проблеми – наявність нерозірваних боєприпасів у лісі, заміновані офіси та обстріли із боку російських територій.
 
🟢У “зеленій” зоні протипожежні заходи здійснюються майже в повному обсязі.
✔️Проводяться профілактичні і попереджувальні протипожежні заходи, а також рейдова робота щодо виявлення порушників правил пожежної безпеки.
 
✔️Використовуються телевізійні системи спостереження, квадрокоптери і супутникові знімки дистанційного зондування Землі для раннього виявлення та оперативного реагування на загоряння.
 
🤝У разі виникнення вогню лісівники плідно співпрацюють з рятівниками ДСНС України. Дякуємо, колеги, за оперативну та професійну роботу!
 
❗️Нагадую також, що у 17 областях діє повна заборона відвідування лісових масивів цивільним населенням на період дії воєнного стану, у решти 7 областей – лише заборона в’їзду автотранспорту у період надзвичайної пожежної небезпеки.