Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Відбулася колегія за підсумками господарсько – фінансової дільності за 2017 рік.

01 лютого 2018 року у Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства (далі – Управління) під головуванням начальника Управління Олексія Бойка, першого заступника начальника Управління Руслана Гузенка, заступника начальника Управління Тараса Васьківа, заступника начальника Управління – завідувача сектору мисливського господарства Управління Василя Гриня відбулася колегія.

Серед запрошених були присутні голова Київської обласної організації профспілки працівників лісового господарства Лариса Дегтяр та керівники підпорядкованих Управлінню підприємств.

На порядку денному було розглянуто питання – підсумки господарсько – фінансової діяльності Управління за 2017 рік.

На початку колегії Олексій Бойко проінформував присутніх про останні події, що відбулися у лісовій галузі України, та ознайомив з матеріалами колегії Держлісагентства, що відбулася напередодні.

Руслан Гузенко доповів, що у 2017 році державні лісогосподарські підприємства Київщини працювали з введенням в дію законодавства, що обмежує експорт лісоматеріалів та впливає на фінансовий стан підприємств, більшість з яких, по аналізу економічних показників, змогли адаптуватися до нових вимог ринку деревини, далі він зазначив що:

за 2017 рік державними лісогосподарськими підприємствами, які входять до сфери впливу Управління проведено лісовідновлення на площі 3553,0 га, що становить 118,4 % (3000,0 га) річного плану. Посів і посадка лісу 3069,0 га при плані весни 2550,0 га (108,5 %), заходи із формування молодняків проведені на площі 3369,0 га, що становить 100,8 % до завдання (3341,0 га). Під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів заготовлено 941,0 тис.куб.м ліквідної деревини, що становить 167,9 % порівняно із завданням (144,2 тис.куб.м)

Підприємствами сфери діяльності Управління в повному обсязі виконано заплановані профілактичні та попереджувальні протипожежні заходи.

З метою запобігання виникненню лісовим пожежам у лісах влаштовано 6330 км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними в обсязі 13379 км.

Кліматичні та фізико-географічні умови Київської області є сприятливими для масового розмноження шкідників і хвороб лісу, площа вражених деревостанів яких сягає 23,6 тис. га, 1,35 млн кбм. Станом на 26.01.2017 розроблено 8063 га.

         Мисливське господарство на території Київської області ведуть 70 користувачів мисливських угідь, із них 1 державне підприємство підпорядковане Управлінню, 18 господарств Київського обласного МРВО УТМР, та 51 користувач іншої форми власності. Загальна площа мисливських угідь Київської області складає  1952 тис. га. Площа державного мисливського резерву орієнтовно складає 344 тис. га (К.-Святошинський, Бородянський, Фастівський, Бориспільський, Таращанський, Броварський, Рокитнянський райони).

За 2017 рік мисливствознавцями підпорядкованих Управлінню підприємств складено 184 протоколи на порушників правил полювання. Було відзначено роботу спеціалістів ДП «Білоцерківський лісгосп» – Штики А. К. – 28 протоколів, Лисака М. Ф. – 26 протоколів, та ДП «Київський лісгосп» Коновальчука В. В. – 19 протоколів.

Також було зазначено, що за минулий рік лісгоспами області від усіх видів рубок заготовлено 1487,3 тис. кбм деревини. Реалізовано деревини у круглому вигляді 1349,7 тис. куб.м На внутрішній ринок реалізовано 1189,1 тис.кбм. Відповідно на експорт реалізовано 160,6 тис.кбм.

Державними лісогосподарськими підприємствами області відремонтовано і реконструйовано 47,3 км (100,6% річного плану) земляного полотна та дорожнього одягу на 2,5 км лісових автомобільних доріг (100% річного плану). В тому числі: ДП «Білоцерківський лісгосп» при річному плані 29 км відремонтовано 29 км земляного полотна (100%), ДП «Клавдіївський лісгосп» при річному плані 1 км відремонтовано 1 км земляного полотна (100%), ДП «Димерський лісгосп» при річному плані 1 км відремонтовано 1 км земляного полотна (100%), ДП «Фастівський лісгосп» при річному плані 16 км відремонтовано 16,3 км земляного полотна (101,9%). ДП «Макарівський лісгосп» по ремонту дорожнього одягу лісогосподарської дороги в Ніжиловицькому лісництві виконано 2.5 км (100% річного плану).

У 2017 році на підпорядкованих підприємствах відповідно до плану – графіка перевірок, спеціалістами відділу технічної політики та охорони праці Управління було проведено 19 обстежень, службами охорони праці підпорядкованих лісогосподарських підприємств в 2017 році було проведено 451 обстежень структурних підрозділів.

До Державного бюджету підприємствами сфери діяльності Управління сплачено 47,5 млн. грн., До місцевого бюджету сплачено 23,1 млн.грн.,

Чисельність штатних працівників на підприємствах області склала 2558 осіб. Середньомісячна заробітна плата працівників становить 11828 грн

З метою збільшення відкритості і прозорості діяльності Управління та державних підприємств лісової галузі Київщини, врахування громадської думки при прийнятті управлінських рішень у сфері ведення лісового і мисливського господарства у 2017 році працівники державних лісгоспів Київщини приймали активну участь у роботі з громадськістю, проводили інформаційно – роз’яснювальну та просвітницьку роботу серед населення.

У рамках співпраці з громадськими організаціями, закладами освіти, навчальними галузевими закладами та з метою висвітлення роботи лісівників, у ЗМІ та за допомогою інтернет ресурсів, оприлюднено 2057 інформаційних повідомлення, (з яких: 69 сюжети на телебаченні, 215 виступи на радіо, 1414 статей в інтернет виданнях, на сайті Управління, на сайтах лісгоспів та у соціальних мережах, 359 статті в періодичних виданнях). Проведення консультацій з конституційних прав, свобод та обов’язків громадян; життєвих інтересів громадян, які у тому числі впливають на стан навколишнього природного середовища, передбачають провадження регуляторної діяльності у певній сфері, визначають стратегічні цілі, пріоритети і завдання ведення лісового господарства, стосуються інтересів територіальних громад, визначають порядок надання адміністративних послуг, стосуються витрачання бюджетних коштів, та обговорення з актуальних для суспільства еколого – лісівничих питань є пріоритетним напрямком діяльності. За цей рік спеціалісти галузі взяли участь у 70 громадських слуханнях,  21 круглих столах, 78 акціях, 5 конференціях, дали більш 14 інтерв’ю, проведено 71 прес-конференції.

В рамках міжнародної співпраці, з метою ознайомлення з веденням лісового господарства, обміну досвідом та культурних традицій, підприємства Київщини приймають іноземні делегації фахівців та науковців.

У ДП “Тетерівський лісгосп” завітали представники громади євреїв не тільки з України але і далекого зарубіжжя, що відпочивали в таборі відпочинку “Махане Шува”. Серед відвідувачів були як і дорослі так і діти.

Влітку на території Клавдієвського лісництва ДП “Клавдієвський лісгосп” молодіжною громадською організацією “Військово-історичний клуб “Золота шпора”, спільно з управлінням культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації, проведена Міжнародна військово-історична гра “Останній союз”.

На базі ДП “Іванківський лісгосп” відбувся семінар-тренінг на тему “Досвід Лісової Служби США з попередження, особистої безпеки та гасіння лісових пожеж у зонах радіоактивного забруднення та перспективи його використання пожежними підрозділами Іванківського району”.

Державне підприємство „Білоцерківське лісове господарство” прийняло делегацію Федерального міністерства сільського господарства і продовольства Німеччини.

Заступник начальника Управління Тарас Васьків взяв участь у спільній українсько-білоруській прес-конференції на тему: “Катастрофічні наслідки “біологічної пожежі” в лісах на Поліссі: необхідні кроки вирішення проблеми масового всихання дерев”.

15 травня 2017 року в ДП “Ржищівському лісгоспі” відбулася виїзна міжнародно науково-практична конференція “Північно-європейський регіональний з’їзд студентів лісівників: багатоцільове використання лісу та протиерозійні насадження яружно-балкових ландшафтів, сучасний стан, технології створення, ведення господарства”.

За результатом розгляду звернень громадян, що надходили протягом 2017 року: вирішено позитивно – 4121 звернень; надано роз’яснення на 41 звернення; знаходяться у стадії розгляду – 18, 1 звернення пере направлено за належністю, двом заявникам відмовлено у задоволенні. На особистому прийомі громадян у керівництва побувало 3923 громадян по яким надано вичерпні відповіді та роз’яснення. За своїм характером звернення розподілились на : заяви – 4088, пропозиції – 77, скарги – 18.

В “Укрцентркадриліс” підвищили кваліфікацію керівні працівники і спеціалісти лісогосподарських підприємств в кількості 123 особи, що складає 100%. З них: керівники – 31 особа; професіонали – 21 осіб; фахівці – 61 особа.

В 2017 році нагороджені відомчими нагородами 312 працівника лісового господарства Київщини.