Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Відбулось засідання Громадської ради

31 січня під головуванням Олега Берегового відбулось засідання Громадської ради при Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства.

На засідання було запрошено начальника управління Олексія Бойка, який подякував Громадській раді за плідну  активну роботу у 2019 році та розповів про підсумки роботи лісівників за 2019 рік, зокрема про ситуацію, яка склалася на ринку деревини.

Олексій Бойко звернув увагу присутніх на суттєвий крок, зроблений лісівниками назустріч громадськості – програму «Ліс у смартфоні», що запрацювала в 2019 році та за допомогою якої відтепер кожен бажаючий зможе перевірити законність рубки.

Під час засідання учасниками окреслено та обговорено ряд питань, в т.ч. щодо фінансового стану підприємств, зокрема про податкове навантаження, ціноутворення та ін.

Одним із актуальних питань, що турбує громадськість – це відсутність законодавчого врегулювання процедури безоплатної заготівлі громадянами сухостійних дерев та збору сушняку  (валежнику). Наразі ж, Постановою КМУ від 23 квітня 1996 року №449 «Про затвердження Порядку заготівлі другорядних лісових матеріалів і здійснення побічних лісових користувань в лісах України», встановлюється порядок заготівлі малоцінних промислових лісових матеріалів, де самовільна заготівля сушняку та сухостою визначається як незаконна.

Членами громадської ради в ході засідання, також, обговорювалось питання щодо шляхів законодавчого врегулювання процедури контролю за діяльністю приватних пилорам, можливих шляхів виведення їх «з тіні» та про систему електронного обліку деревини, до якої з 01.02.2020 року мають приєднатися всі без виключення лісокористувачі.

В ході засідання Роман Любека (член Громадської ради)  коротко проінформував присутніх про питання, що розглядались на засіданні Громадської ради при Держлісагентстві, яке відбулось нещодавно.

За результатами засідання Громадської ради прийняте рішення про підготовку відповідних звернень до Державного агентства лісових ресурсів України, Верховної ради України, Прем’єр-Міністра України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо ситуації в лісовому секторі, зокрема в частині оподаткування лісогосподарських підприємств та ситуації на ринку деревини. Також, члени Громадської ради прийняли рішення звернутись до народних депутатів України з метою законодавчого врегулювання питання  безоплатної заготівлі громадянами деревини (сухостійних дерев та збір «валежнику»).

Прес-служба
Київського обласного та по м. Києву управління
лісового та мисливського господарства