Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Відеоспостереження на службі у державної лісової охорони ДП “Тетерівський лісгосп”

З осені 2015 року в ДП “Тетерівський лісгосп” успішно працює комплексна Система реагування на лісові пожежі “АЗИМУТ”, яка була розроблена і встановлена харківськими спеціалістами з ТОВ “ЛІС-ІНФОРМ”.
Система передачі даних WI-FI з камер відеоспостереження, які встановлені на шести пожежних вежах по периметру території лісгоспу, виводить відеозображення на моніторах диспетчерського пункту. Що вона дає:
 автоматичне отримання значень азимутів від телекамер спостереження, підключених до локальної мережі підприємства;
 визначення місця виникнення пожежі за двома азимутами як у вигляді адреси (лісництво, квартал, виділ), так і у вигляді координат (широта, довгота);
 визначення найдоступніших за часом маршрутів до місць пожежі та водозаборів;
 відправлення повідомлення про координати пожежі та водозаборів на автомобілі через GPRS-зв’язок до GPS-навігаторів, який автоматично прокладає відповідні маршрути прямування по карті лісових доріг;
 відстеження руху пожежного автотранспорту при гасінні пожеж;
 відстеження дій, направлених на ліквідацію пожежі з часу її виникнення до гасіння;
 збереження маршрутів пересування пожежного автотранспорту;
 охоронні функції.
Тепер цілодобово на протязі року ведеться спостереження за лісовими масивами для своєчасного виявлення лісових пожеж та точного визначення місця її виникнення, ідентифікації окремих пожеж при одночасному займанні в кількох місцях. Чергові лісництв, де встановлені камери, можуть автономно зі своїх пультів в лісництвах спостерігати за своєю територією. Оперативний черговий має можливість з пульту керування в реальному часі відслідковувати переміщення пожежних автомобілів, та в разі необхідності коригувати їх дії. Є можливість провести моніторинг пройденим подіям на протязі певного часу.
Надійна робота навігаційної системи дозволяє екіпажу пожежного автомобіля на незнайомій території швидко знайти місце пожежі без участі представників лісової охорони лісництва, тобто, необхідність зустрічати та супроводжувати пожежний автомобіль до місця пожежі зайва.
Завдяки розробці детальної електронної карти підприємства (з усією інфраструктурою проїзних доріг, місць водозабору, територій прилеглих лісокористувачів, населених пунктів, ліній електропередач, залізниці, річок, розміщення протипожежної техніки, інвентарю та ін.) швидко визначаються маршрут руху техніки до місця пожежі та до місць заправки водою пожежних автомобілів, характеристика лісонасаджень, ризики від надзвичайної ситуації.
Система реагування на лісові пожежі “АЗИМУТ” за півтора року роботи в ДП “Тетерівський лісгосп” працювала надійно, виконуючи всі завдання.

Начальник ПСО лісгоспу Даниленко А.М.