Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Висів насіння у лісових розсадниках – це важливий етап у формуванні якісного посадкового матеріалу

Висів насіння у лісових розсадниках – це важливий етап у формуванні якісного посадкового матеріалу, котрий буде використано наступного року. 
Розпочинається підготовка насіння до посадки із окремої теплої кімнати, де шишки лежали добу на просушці. Потім їх засипали у барабани і сушили при температурі 55ºС. Дуже важливо було дотримуватися саме цього температурного режиму, оскільки при більшій температурі насіння пересушується, а при недостатній – шишки не розкриються. Після цього, насіння провіяли, очистили від крилатки та іншого сміття і засипали на зберігання у скляні ємності.

І ось – результат невтомної праці лісівників нарешті дочекався весни і потрапивши у ґрунт, проросте гарними, добірними сіянцями. Саме в лісових розсадниках підростає, кріпне, проходить загартовування і поступово готується до дорослого життя – висаджування у відкритий ґрунт. Тому, кожне лісове господарство з великою відповідальністю та на високому рівні займається вирощування садивного матеріалу.
Нині, саме час подбати про це і виконати роботу у стислі терміни. Тож, підготувавши ґрунт і створивши відповідні умови, у лісових розсадниках проводиться висів насіння лісових порід. Крім сосни – вирощуємо саджанці дуба, береза, липа, каштан, черемха пізня, абрикос, вільха .
От такі сучасні методи, технології використовують лісівники для вирощування високопродуктивного та біологічно стійкого лісу. Існуюча практика вирощування садивного матеріалу в тимчасових, невеликих розсадниках по лісництвах виправдана, як з економічних, так із практичних міркувань і перегляду не потребує.
А тут ще й постійно експериментують, впроваджують сучасні методи вирощування садивного матеріалу, вдосконалюють їх, вводять у лісові культури нові породи, прагнучі виростити здоровий і красивий ліс, який не лише милуватиме зір, а буде стійким до хвороб та погодних негараздів.

Прес-служба ДП “Поліський лісгосп”