Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

«Зачарована Десна»

Мало хто знає, що вздовж берегів Десни знаходиться ландшафтний заказник місцевого значення в Україні – «Зачарована Десна» загальною площею 2006,4 га.
У 2017 році Рішенням Київської обласної ради 6 скликання «Про оголошення нововиявленої території та об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення на території Київської області» до даного заказнику було приєднано і частину земель лісового фонду ДП «Вищедубечанського лісового господарства» ( кв.167-183 Пірнівського, кв.166-176 Воропаївського , кв.147-152, 154 Жукинського лісництв) .


Фактично, територія заказника становить смугу земель лісового фонду, що простягаються вздовж берега Десни в межах Броварського та Вишгородського районів.
На території даного заповіднику знаходяться рідкісні угруповання водних рослин. Особливої цінності зазначеним водоймам надає присутність тут рідкісних угруповань водних рослин, занесених до Зеленої книги України. Тут відмічено угруповання глечиків жовтих, латаття білого та сніжно-білого, а також рослин занесених до Червоної книги України, зокрема, реліктова водна папороть , сальвія плавуча.
Також, дана територія є місцем перебування різних видів амфібій, що охороняються законом (деревна жаба, тритон гребінчастий та кумка звичайна) та притулком для зимівлі близько 306 видів мігруючих птахів, включених до міжнародних охоронних списків.  Під час осіннього прольоту тут трапляються качки: чубата чернь та червонокнижні гоголь. Зустрічаються також  мартин сизий, великий, середній крохалі та луток, що інколи залишаються тут зимувати.
ДП «Вищедубечанський лісгосп» дотримується всіх вимог щодо обмежень чинного законодавства стосовно природньо – заповідних територій і не провадить у цих місцях господарської діяльності, яка заборонена відповідними нормативними-актами.

Адміністрація підприємства