Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Захистити ліс від вогню – наше спільне завдання!

Захистити ліс від вогню – наше спільне завдання!

Прийшла довгоочікувана весна, яка порадувала нас сонячними погожими днями та теплом. Але з настанням сухої погоди, зріс ризик виникнення лісових пожеж.
Самовільно спалюючи суху рослинність, залишаючи вогонь після відпочинку у лісі, кидаючи недопалки, люди не завжди задумуються над тим, що їхні дії часто мають вкрай негативні наслідки. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви і завдати великих збитків.
Для посилення охорони лісів від пожеж і прийняття оперативних заходів по їх виявленню та ліквідації, з 1 березня в Державному підприємстві «Фастівське лісове господарство» оголошено про початок пожежонебезпечного періоду.
В першу чергу – це комплекс організаційних, профілактичних заходів з попередження лісових пожеж та мінімалізації їх наслідків.
Біля лісових масивів вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку населення виставлені аншлаги, поновлюються біг-борди на протипожежну тематику; публікуються у засобах масової інформації звернення до громадян з питань дотримання вимог пожежної безпеки; проводиться пояснювальна робота з відпочиваючими та місцевими жителями у вигляді бесід.
З метою посилення контролю за станом пожежної безпеки, в центральній садибі лісгоспу вже запрацювала система відеоспостереження, де чергові диспетчери уважно відстежують ситуацію в навколишніх лісах і на прилеглих територіях. Лісовою охороною здійснюється контроль за випалюванням сухої трав’янистої рослинності за межами лісового фонду, залишків на сільгоспугіддях, очерету в заплавах річок біля лісового масиву, а також проводиться патрулювання лісових угідь та рейди з профілактики лісових пожеж. Крім того у лісгоспі заплановано в цьому році поновити 1000 км існуючих мінералізованих смуг та створити 300 км нових.

Завжди у повній готовності боротися з природніми стихіями і наші пожежники. На підприємстві наявні 4 пожежні автомобілі, які відремонтовані, забезпечені необхідним інвентарем і приведені у бойову готовність та повністю укомплектовані пожежні бригади працівниками з відповідною підготовкою. Добровільна пожежна дружина налічує 55 чоловік.
Для підвищення культури виробництва та з метою натурного оформлення лісових обходів, на території лісгоспу розміщено 32 інформаційних знаки, за якими можна зорієнтуватися, визначити місце знаходження, дізнатися номера телефонів відповідальних чергових лісгоспу та бійців пожежної охорони лісництв.
Користуючись нагодою ДП “Фастівське лісове господарство” нагадує, що внаслідок сухої та вітряної погоди підвищується ризик виникнення лісових пожеж і звертається з проханням до населення дотримуватися елементарних Правил пожежної безпеки в лісових масивах:
– відпочивайте лише у спеціальних лісових зонах відпочинку,
не розводьте багать у лісі, окрім призначених для вогнищ місць;
– якщо багаття розпалено, то для недопущення поширення полум’я та
виникнення пожежі, обкопайте його земляним рівчаком;
– намагайтеся не палити в лісі, не кидати недопалки на землю;
– не користуйтеся у лісі чи поблизу його масивів піротехнічними засобами:
петардами, бенгальськими вогнями, повітряними ліхтариками тощо;
– не створюйте смітників у лісі, тим більше не підпалюйте їх;
– ні в якому разі не випалюйте суху рослинність на землях лісового фонду
та на господарських землях, які знаходяться поруч із лісом;
– не заїжджайте безпосередньо в ліс автомобілями.
При виникненні пожежі:
– обов’язково повідомте про пожежу за номером “101” або на номер Фастівського лісгоспу (04565) 6-52-52;
– скористайтеся номерами телефонів, які розміщені на інформаційних
знаках у кожному майстерському обході;
– незначний вогонь спробуйте загасити водою, гілками, грунтом, піском,
шматком цупкої незаймистої тканини;
– якщо вогонь великий — виходьте з лісу у напрямку проти вітру:
– повідомляйте про пожежу зустрічних людей, у разі необхідності
допоможіть їм вийти з лісу.
Ще хочемо застерегти громадян, що згідно статі 77 “Кодексу України про адміністративні правопорушення”, винні в порушенні “Правил пожежної безпеки в лісах” несуть адміністративну відповідальність, а якщо порушення цих правил несе за собою знищення або пошкодження лісу — притягаються до кримінальної відповідальності.
Повідомляємо, що за самовільний підпал загрожує адміністративна відповідальність – штраф від 170 до 1190 грн.
За підпал на території заповідника – штрафи зростають удвічі.
Тому, перед тим, як підпалити суху траву, пам’ятайте про можливі наслідки і відповідальність перед законом!

Адміністрація
ДП “Фастівське лісове господарство”