Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Запалите бур’ян – буде штраф

Як стихійного лиха чекають лісівники осіннього піку пожеж, що виникають через масове випалювання сухої трав’яної рослинності на полях, пустищах, луках, уздовж доріг, поблизу населених пунктів, і які спричиняють пошкодження дерев у лісових масивах.

Згідно зі ст. 77-1 Кодексу України «Про адміністративне правопорушення»випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг та залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах, без дозволу державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а також невиконання особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян – від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (170-340 грн.);
  • на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850-1190 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах території природно-заповідного фонду, караються накладанням штрафу:

  • на громадян – від 340 до 680 грн.;
  • на посадових осіб – від 1190 до 1700 грн.

Шановні громадяни! Бережіть ліс від пожеж! Не кидайте непогашений сірник, недопалок, не розводьте багаття і не дозволяйте робити це іншим. Не проводьте випалювання сухої рослинності та її залишків.

Помітивши, що в лісі чи поблизу нього виникла пожежа, негайно повідомте про це працівників лісової охорони, органів влади, міліцію (тел. 102), пожежників (тел. 101), та лісову пожежну станцію (тел. 5-13-84). Організуйте людей на гасіння пожежі і самі візьміть в ньому участь, використовуючи зелене гілля, воду, пісок тощо.

Петро Косюхно, інженер з охорони і захисту лісу ДП «Переяслав-Хмельницький лісгосп»