Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Збереження біорізномаїття

20 грудня 2000 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity). Саме у цей день, у 1992 році була прийнята Конвенція про біологічне різноманіття на спеціальній Конференції з прийняття узгодженого тексту даного документа (Найробі, Кенія). Мета – залучення ще більшої уваги до проблем біорізноманіття та підвищення обізнаності населення планети з цих питань, поглиблення розуміння питань біорізноманіття та підвищення їх усвідомлення.

Біорізноманіття Земної кулі – це приблизно 1,6 млн. описаних біологічних видів, але, за різними оцінками, реальна кількість видів на Землі є значно більше. Будь-який живий організм грає свою роль в екосистемі і представляється часткою харчового ланцюга, які складаються в харчові мережі. Якщо одна частинка такого ланцюга випадає, під загрозою знаходиться вся екосистема.

Кожен біологічний вид є невід’ємною частиною екосистеми Землі й зникнення хоча б одного з них призводить до незворотних процесів у природі. Скорочення видів тварин і рослин викликає деградацію екосистеми. Результат – опустелювання земель, скорочення продуктивності земельних угідь і, врешті, погіршення умов життя.

Близько 60% екологічної системи деградує або використовується бездумно, що зумовлює втрату біологічного різноманіття і важких наслідків, які найближчими десятиліттями можуть лише підсилитися.

Сьогодні у світі під загрозою зникнення перебуває понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин.
Ми маємо переглянути стосунки «людина – природа». Споживацьке ставлення до природних ресурсів призводить до втрати лісів, степів, які є середовищем існування багатьох видів, зокрема тих, що занесені до Червоної книги. Саме жива природа є основою життя на Землі та фундаментом гармонійного існування.

Збереження навколишнього середовища, гуманне ставлення до тварин, раціональне використання природних багатств – це ознаки цивілізованого суспільства. Ми закликаємо усіх ще раз задуматись над цим у день біорізноманіття.

Гармонія з природою – це гармонія з собою. Бережімо природу, частинкою якої ми є.

Прес-служба КОУЛМГ