Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ЗЕЛЕНІЙ КРАЇНІ БУТИ

Для лісівників Київщини 2021 рік став непростим, але наразі ми можемо  говорити про успішне завершення року державними лісогосподарськими підприємствами Київщини.

З метою підвищення ефективності та оптимізації управління лісогосподарськими підприємствами, наприкінці 2021 року було успішно завершено реорганізацію державного підприємства «Клавдієвське лісове господарство» шляхом приєднання до нього державного підприємства «Київська лісова науково-дослідна станція».

В процесі реорганізації зазначеного підприємства було враховано багато критеріїв – розрахункова лісосіка, структура лісу, інфраструктура,  що ми очікуємо отримати в кінцевому результаті. Варто наголосити, що це рішення, прийняте за наслідками широкої дискусії. Ми пішли шляхом саме широкого обговорення, і як наслідок, збільшено штат працівників ДП «Клавдієвський лісгосп» та забезпечено новоствореними робочими місцями 58 фахівців, за рахунок чого, відповідно, зростуть і надходження до місцевого бюджету. 

Реформування підприємства – це складний процес, який потребує певного часу та значних професійних зусиль колективу, згуртованості та підтримки. Саме завдяки кропіткій праці всього, уже оновленого колективу Клавдієвського лісгоспу, вдається долати певні труднощі і вже мати перші здобутки і напрацювання, наприклад, проведення польових робіт безперервного лісовпорядкування, що дасть змогу оновити базу даних про ліси, їх склад, якісну та кількісну характеристику та запроектувати відповідні заходи для ефективного ведення лісового господарства на збільшеній загальній площі ДП «Клавдієвський лісгосп» – 32369 га.

Варто також додати, що Київська область увійшла в трійку лідерів з висаджування дерев в рамках програми «Зелена країна», а в цілому за рік в лісах Київщини висаджено 20 мільйонів дерев. В трійку лідерів з висаджування дерев в рамках програми «Зелена країна» увійшло і ДП «Клавдієвський лісгосп», висадивши 480 тис. сіянців.

Наразі триває процес підготовки до наступного етапу виконання Програми «Зелена країна» навесні – збільшено потужності лісгоспів області у вирощуванні якісного садивного матеріалу, збільшено обсяги заготовленого лісового насіння. Так, при запланованих 40 тонах насіння головних лісоутворюючих порід, восени заготовлено понад 70 тонн, за рахунок чого збільшиться і кількість майбутніх дерев.

Зараз державні лісогосподарські підприємства активно нарощують власні потужності. Так, сучасні насіннево – селекційні центри вже запрацювали у Львові та на Донеччині. У цьому році планується відкриття такого заводу в Київській області, на території державного підприємства «Тетерівське лісове господарство», що  дозволить лісівникам Київщини вирощувати високоякісний садивний матеріал за новітніми європейськими технологіями, суттєво збільшити потужності і реалізувати програму Президента «Зелена країна», яка передбачає висадження 1 мільярду дерев за три роки і збільшення площі лісів на 1 мільйон гектарів за 10 років.

ДОВІДКОВО.

За 2021 рік державні лісогосподарські підприємства Київщини сплатили  676,8 млн грн. податків та зборів – це на 65,3.%більше, ніж за попередній рік. Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за 2021 рік сягнув  1855,9 млн грн, що на 76 % більше, ніж за минулий рік.

Про підсумки роботи, успішний досвід реорганізації державних підприємств лісової галузі на Київщині та плани на 2022 рік, редакції громадсько-політичної газети “ВПЕРЕД” розповів – Олексій Бойко, начальник Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.