Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Жива новорічна ялинка – це традиційно, органічно та красиво!

В Україні стартувала ялинкова кампанія 2021.
Для всіх, бажаючих придбати різдвяно-новорічні красуні до свят за доступними цінами (в середньому від 100 грн за півтораметрове дерево) можуть зробити це в найближчому лісгоспі або на спеціально організованих торгівельних майданчиках.
З цінами та місцями розташування торгівельних майданчиків на Київщині, пропонуємо ознайомитися за посиланням:
Друзі, нагадуємо, що заготівля і продаж лісгоспами різдвяно-новорічних дерев – це не тільки органічно та екологічно, а й ще є одним із заходів запобіганню браконьєрському вирубуванню новорічних дерев з метою нелегального їх продажу.
При цьому, вкотре запевняємо, що ніякої шкоди лісовим насадженням у період ялинкової кампанії не завдається, оскільки хвойні новорічні дерева заготовляються для продажу державними лісогосподарськими підприємствами на спеціально створених для вирощування таких дерев плантаціях, яких в лісгоспах Київщини більше 100 або під час проведення планового виду рубок для майбутніх деревостанів у хвойних молодняках лісових культур до досягнення ними 10 річного віку.
До того ж, кошти отримані від реалізації новорічних дерев підуть на охорону і захист лісових насаджень, оскільки лісгоспи самостійно забезпечують фінансування всіх лісогосподарських заходів, за кошти отримані від заготівлі деревини та за рахунок інших надходжень від реалізації, в т.ч. і новорічних сосон та ялинок.
Заготовлені лісівниками новорічні ялинки, як і в минулі роки будуть маркуватись спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками або пластмасовими бирками-стяжками. І ті, і інші розриваються при спробі їх зняття і тим самим унеможливлюється їх повторне використання.
Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості і форми власності. Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті https://www.ukrforest.com/check. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.
Для зручності покупців, з метою доступної можливості щодо перевірки легальності походження новорічного дерева, державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).
Протягом всього періоду заготівлі/реалізації новорічних дерев у лісових масивах патрулюватимуть рейдові бригади державної лісової охорони спільно з працівниками Національної поліції, а всі новорічні дерева будуть маркуватися спеціальними засобами – паперовими етикетками або пластмасовими бирками-стяжками, що унеможливить незаконну заготівлю/збут новорічних ялинок.
Сподіваємось та розраховуємо на свідомість громадян при придбанні дерев та просимо при їх виборі – звертати увагу на наявність маркування уніфікованими засобами. Про виявлені факти порушень просимо повідомляти територіальні органи Національної поліції України та Держлісагентства.
Контакти відповідальних осіб оперативних штабів Київщини за посиланням: