Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Звернення Першого заступника Голови Держлісагентства Христини Юшкевич з нагоди Дня пам’яті та примирення і 71-ї річниці перемоги над нацизмом

В полях фламандських квітне мак
Поміж хрестів — скорботний знак
По нас; а жайвір серед хмар
Нам шле свій спів — останній дар,
Ледь чутний тут крізь грім атак.
Бо ми, полеглі в цих полях,
Ми, що кохали, нині — прах,
Жили — і прийняли удар
В полях фламандських.
Ідіть у бій, забувши страх,
Нам світоч випав з рук, відтак —
Вам підіймати цей тягар!
Якщо загасне віри жар —
Наш сон розвіється, як мак,
В полях фламандських..

Саме з цього вірша канадського військового лікаря Джона Маккрея отримало початок використання квітки червоного маку як символу пам’яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, алюзія кривавого сліду від кулі, що передає страждання та смерть.

У День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, які наша держава відзначає разом з Європою 8 і 9 травня, червоні з чорним маки – біля серця кожного з нас. Нехай ці ніжні квіти будуть вічною пам’яттю про тих, хто віддав життя за наше майбутнє.

Протягом довгих шести років Другої світової війни сотні мільйонів людей в багатьох країнах мріяли про першу хвилину миру, яка настала 8 травня рівно 71 рік тому. З почуттям глибокої поваги дякуємо загиблим та ветеранам за самовідданий подвиг і визволення від фашистської навали.

Також від щирого серця хочу привітати всіх з Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Події тих днів не повинні згаснути в народній пам’яті. Про це нагадуватимуть меморіальні дошки, пам’ятники. Та найголовніший меморіал – людська пам’ять, яку нащадки несуть у вічність у своїх серцях.

На жаль, нині Україна проходить чи не найважче за часи своєї незалежності випробування – випробування на єдність та територіальну цілісність. Схід України став ареною бойових дій, гинуть люди.

Сьогодні ми дякуємо військовослужбовцям, правоохоронцям, добровольцям, усім небайдужим громадянам, які стали на захист миру, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Світла пам’ять усім загиблим за свободу і незалежність України!

Хочу побажати ветеранам Другої світової війни і сьогоднішнім нашим захисникам та їхнім сім’ям міцного здоров’я, щастя і благополуччя, любові та шани, ясного неба і віри у славне майбутнє України!

З повагою,
Перший заступник
Голови Державного агентства
лісових ресурсів України Христина Юшкевич