Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

11-13 квітня у м. Черкаси відбувся Х Всеукраїнський зліт учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів України.

11-13 квітня у м. Черкаси відбувся Х Всеукраїнський зліт учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів України.

Нове – це добре забуте старе, – так говорить народна мудрість. І кожен з нас щодня знаходить цьому підтвердження. Погоджуються з цим і освітяни, які поряд з інноваціями у своїй діяльності не забувають про виховання у молодого покоління вічних моральних цінностей: патріотизму, любові до природи, бажання працювати на рідній землі, берегти й примножувати її скарби. Пересвідчитися в цьому могли представники всіх регіонів України – гості й учасники Х Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, який відбувся на Черкащині впродовж трьох днів (із 11 по 13 травня 2016 року).

У ньому взяли участь команди юних лісівників із 23 областей. В складі команди учнівських лісництв Київщини були учні Дорогинської ЗОШ І-ІІІ ст. Фастівського району Грисюк Олександр та Пекарська Любов, учень Пилиповицької ЗОШ І-ІІ ст. Бородянського району Лисак Олександр, та їх наставники, керівники учнівських лісництв Стукал Н.І. і Підлісна Н.А.

Х Всеукраїнський зліт урочисто відкрили в актовій залі комунального закладу “Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради”. Там же діяла виставка-презентація досягнень учнівських лісництв усієї України.

Учасники зльоту взяли участь у цікавих екскурсіях: в оглядовій екскурсії містом Черкаси, в Чигирині з відвідуванням родового маєтку Богдана Хмельницького, побачили 1100 – річний дуб М.Залізняка в Холодному яру, здійснили екскурсію до Черкаського зоопарку. Для керівників-освітян проводилися педагогічні читання “Концептуальні ідеї трудового виховання та сучасна освітньо-виховна практика в контексті педагогічної системи В.О.Сухомлинського”. Учасники Всеукраїнського зльоту також ознайомились із досвідом роботи Трушівського учнівського лісництва, а в Холодному яру відбувся вечір знайомств із смачної юшкою та кулішем.

Цікавим став захист науково-дослідних робіт, де юний дослідник з Київщини, вихованець Дорогинського учнівського лісництва Грисюк Олександр доповів про “Облік та прогноз хвороб сіянців сосни звичайної в лісовому розсаднику Дорогинського лісництва”.

Під час презентації досвіду роботи вихованці продемонстрували високий рівень знань, командну працю, обізнаність з новітніми технологіями лісорозведення та лісовідновлення.

З Черкащини наша команда повернулась не з порожніми руками. В активі ІІ місце за захист науково-дослідницької роботи, та ІІІ командне місце. Нагороду приймали з рук голови журі зльоту Мазура Петра Олександровича- завідувача наукової лабораторії виноградарства і садівництва еколого-натуралістичного Центру учнівської молоді.

А здобути призове ІІІ місце на головному змаганні учнівських лісництв досить непросто – у цьому понад 100 юних лісівників з усіх регіонів України переконалися на власному досвіді. На розгляд журі необхідно було представити презентацію свого лісництва, оформити виставку, яка б висвітлювала весь спектр роботи вихованців і керівника, а також вистояти на захисті науково-дослідницьких робіт. Наші діти із більшістю завдань впоралися блискуче. І не дивно, адже роботу лісництв вони знають, як кажуть, зсередини: збирають і пророщують насіння деревних порід, висаджують саджанці, доглядають за ними, борються зі шкідниками тощо.

Словом, вихованці Дорогинського та Пилиповицького учнівських лісництв є справжніми помічниками професійним лісникам. Більше того, ці діти, як правило, вже визначилися з майбутньою професією і мають намір у подальшому присвятити себе лісу.

Звичайно, під час зльоту, як і всі наші ровесники, ми дуже хвилювалися, – каже девятикласниця Дорогинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Любов Пекарська,– але все ж досвід та великий багаж знань, отриманих під час теоретичних і практичних занять учнівського лісництва, далися взнаки, і ми намагалися показати найкращий результат.

Нам аплодували, нашу команду журі названо однією з кращих. А ще було дуже цікаво спілкуватися зі своїми ровесниками з інших областей. Скажімо, щодня спілкуючись із хлопцями та дівчатами, які представляли різні куточки України, ми розповідали їм про мальовничу Київщину. Так, кожен край красивий по-своєму, однак ми зійшлися на думці, що ліси скрізь потрібні, недарма їх зовуть легенями планети Земля. Тож домовилися садити побільше дерев, берегти вже створені ліси.

Гран-прі Всеукраїнського зльоту журі присудило команді юних лісівників Житомирської області. Перше місце у зльоті отримала команда із Сумщини. А господарі зльоту – команда юних лісівників із Черкащини посіла ІІІ місце

Наступний – ХI Всеукраїнський зліт учнівських лісництв – за традицією відбудеться
на землі переможця –Житомирщині.

Керівники учнівських лісництв
Стукал Ніна Іванівна
та Підлісна Надія Анатоліївна