Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Cемінар “Вразливість рівнинних лісів України до зміни клімату”

У Держлісагентстві відбувся семінар «Вразливість рівнинних лісів України до зміни клімату» за участі експертів проекту Clima East, представників Мінприроди, Гідрометцентру, представників наукових, проектних та громадських організацій.

Метою заходу було обговорення напрацювань щодо вразливості рівнинних лісів України до зміни клімату.
За словами т.в.о. Голови Держлісагентства, особливої уваги потребують питання підвищення стійкості лісових насаджень та їх адаптації до змін клімату.

Факт, що процеси зміни клімату викликають збільшення кількості екстремальних погодних явищ, що негативно впливають на ліси і лісове господарство (збільшення лісових пожеж, шкідливих комах і спалахів хвороб, поширення вітровалів та ураганів, погіршення ситуації з посухами), також є загальновизнаним.
«Зміни режиму температури та опадів поступово призводять до зміни лісо рослинних умов і безпосередньо впливають на фізіологічні процеси, які визначають життя лісової флори та фауни. Вже сьогодні внаслідок зниження рівня ґрунтових вод на Поліссі ми спостерігаємо ослаблення стану соснових насаджень, що сприяє поширенню шкідників та хвороб та зменшенню протидії стихійним явищам»,- зазначила Христина Юшкевич.

Той факт, що ліси відіграють важливу роль у формуванні вуглецевого балансу атмосфери як поглинача вуглекислоти сьогодні є загальновизнаним і не викликає жодних сумнівів. З іншого боку, використання продукції, виробленої з деревини та біопалива, також знижує потенційні емісії парникових газів у порівнянні з використанням інших продуктів, виготовлених з не відновлюваних матеріалів.

Експерти проекту Clima East представили інформацію про можливі світові тенденції змін температурного режиму та наслідки цих процесів для лісовирощування в Україні.

Всі присутні відмітили важливість та актуальність дослідження проблем вразливості лісів та необхідність проведення системних заходів щодо пом’якшення та адаптації у лісовому господарстві.

Професор Анатолій Швиденко, всесвітньо відомий фахівець у галузі лісового господарства (IIASA, м. Люксембург, Австрія), у своєму виступі наголосив на тому, що ліси є запорукою виживання нації, тому надзвичайної ваги у суспільстві набуває питання професійного господарювання у лісах та популяризації професії лісівника.

Прес-служба Держлісагентства