Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

День рослин у Ботанічному саду ім. Гришка

Вихованці гуртків «Юні лісівники» (керівник Стишак Л.Ю.) та «Юні друзі природи» ( керівник Ромашко Л.В.) Ірпінського еколого-технічного центру творчості школярів та молоді провели День рослин в Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка. Екскурсію організув та надав фінансову підтримку ДП «Київський лісгосп.

Прогулянка почалася з зеленого кабінету, який оформлений з дерев граба . Діти познайомились з історією ботанічного саду. Екскурсовод показала дизайн клумб при вході, оформлення яких змінюється кожного року іншими видами та сортами квітково-декоративних рослин.

У ботанічному саду створено одну з найбільших у світі колекцій живих рослин помірного поясу Євразії, яка нараховує 1178 видів із 113 родин. Складовою цієї колекції є рідкісні та зникаючі види, 59 видів ендеміків, 33 – реліктів, 136 видів, занесених до Червоної книги України та 33 – занесених до Червоних книг Росії, Білорусі, Молдови, Казахстану, Грузії та інших країн, які зростають на ділянці “Рідкісні рослини флори України”.

Дуже сподобалось дітям в зеленому лабіринті.

Відвідали алею беріз, де зібрана колекція з різних країн. В експозиції представлено 45 видів, 5 різновидів и 4 гібриди роду Береза.

В ході екскурсії була зупинка біля колекції хвойних рослин. Площа ділянки 10 га, в колекції 79 видів, 3 різновиди, 6 гибридів і 69 форм, представники 20 родів. Тут представлені такі реліктові види: гінкго двулопатеве(Ginkgo biloba), метасеквойя древня (Metasequoia glyptostroboides), тис ягідний (Taxus baccata), таксодіум дворядний (Taxodium distichum), тсуга канадська (Tsuga canadensis) та інші.

Екскурсовод акцентувала увагу на різних видах ялин, ялівців розповіла цікаву легенду про тис ягідний .
Однією з декоративних колекційно-експозиційних ділянок ботанічного саду, його своєрідною візитівкою є Сад бузків (Сирінгарій).

Сирінгарій закладено в 1948 році на площі, що сьогодні становить 2,45 га. Його колекцію становить 21 вид бузків (з 28 існуючих в природі), близько 90 сортів, близько 1500 кущів.

Сирінгарій НБС за видовим і сортовим багатством колекції є другим у світі, проте є неперевершеним у світі за витонченістю планування, за пишністю кущів та надзвичайно рясним щорічним квітуванням і красою пейзажів, що його оточує. До кращих сортів київської селекції відносяться ‘Богдан Хмельницький’, ‘Тарас Бульба’, ‘Вогні Донбасу’.

Незабутніми, вражаючими були рододендрони, магнолії.

Сад магнолій закладений по проекту Л. І. Рубцова в 1966 р. Сучасна колекція нараховує 10 видів, 3 різновиди і 10 культиварів роду Магнолія (Magnolia), а також – тюльпановое дерево (Liriodendron tulipifera). В пору цвітіння особливо привабливі магнолія зірчаста (Magnolia stellata), магнолія оберненояйцевидана (Magnolia obovata) і декоративні форми магнолії Суланжа (Magnolia soulangeana).
Екскурсовод з усієї території саду встигла охопити куточки, де представлена велика видова різноманітність рослин з різних країн світу.

ДП “Київський лісгосп”
Інженер з лісових культур Павліченко Т.П.