Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Державному підприємству «Бориспільський лісгосп» — 80 років!

Державному підприємству «Бориспільський лісгосп» — 80 років!

Наприкінці цього року державне підприємство « Бориспільське лісове господарство» святкує 80-річний ювілей. Це досить довгий шлях для підприємства, яке було створене ще до війни, 1936 року. Адже це вже ціла епоха

Інтерв’ю:

Олександр Васильович Коренєв на посаді директора державного підприємства «Бориспільське лісове господарство» працює з 2012 року. Досвідчений керівник зумів вивести підприємство на якісно новий етап роботи, створивши належні умови для роботи працівників державного підприємства.
— Олександре Васильовичу, чим сьогодні займається лісове господарство? Які основні функції підприємства?..
— Площа лісгоспу складає 19213,1 га. Територія господарства знаходиться у межах Бориспільського, Баришівського і частково Броварського районів. До складу підприємства входить чотири лісництва: Вишеньківське, Кийлівське, Баришівське та Старівське. Кожне лісництво має площу близько 5000 га.

У середині 30-х років було створено багато лісгоспів сучасної Київської області, зокрема Переяслав-Хмельницький, Білоцерківський. Господарства створювалися для того, щоб зберегти і примножити лісові насадження, адже просто сам ліс рости не буде, за ним треба доглядати: виростити сіянці, їх посадити, прополоти, зберегти від пожежі, шкідників та самовільних рубок. Раніше це були придніпровські піски, які були дуже рухомі і їх потрібно було закріпити. Тож це було нелегке завдання — створити ліси на пісках.
Сьогодні наше завдання — зберегти насадження, які створені до нас, примножити їх, а також забезпечувати деревиною підприємства району, України. Ми виставляємо свою продукцію на аукціон.
Кожне лісництво самостійно заготовляє насіння, має свої теплиці і розсадники.
— Сьогодні говорять про вирізання столітніх дубів, знищення цілих лісових масивів. Що Ви скажете з цього приводу?
— Я поясню на простому прикладі. Картопля садиться навесні і викопується влітку-восени. У дерев також є вік стиглості. Сосна має якісну деревину у 80 років, дуб — 101-130 років. За цей час проводяться рубки догляду, зокрема прорідження, прохідні рубки, а також вибіркові санітарні рубки. При цьому вилучаються викривлені , відсталі в рості та всихаючі дерева. Деревина в перестиглих насадженнях не годиться для промислового виробництва, оскільки вона починає псуватися. Ми ніколи не рубаємо лісу безпідставно. План роботи складається на 10 років. І ми не можемо зрубати більше, аніж заплановано. Сьогодні вирубується дещо більше дров*яної деревини , оскільки багато сухостою, дерев, пошкоджених шкідниками. На сухих деревах розводяться шкідники, які згодом розповсюджуються на живі дерева.
Проблемою для лісу по всій Україні нині є зниження рівня ґрунтових вод , тому спостерігається масове всихання дерев. За словами науковців, рівень води впав майже на півметра, а в деяких регіонах ще більше. Ви їдете по трасі і бачите багато сосен із коричневою кроною (сосновий мікоз). Коли дереву не вистачає води, воно починає слабшати, на нього нападають шкідники і дерево починає всихати, через що збільшується кількість дерев, які підлягають санітарній рубці. Такі дерева не придатні для промислового виробництва ( будівництва, виготовлення пиломатеріалів), а годиться на опалення. Сьогодні великий попит на дрова, адже багато людей відмовилося від газу і опалюють приміщення деревиною. Дровами опалюються сьогодні також школи, і котельні тепломережі Бориспільщини і інші.
— А як же молоді саджанці?
— На місці спиляного лісу саджаємо новий, попередньо викорчувавши коріння. Молоде дерево глибше починає пускати корінь і формувати там кореневу систему там, де є достатня кількість вологи. Воно ніби хватається за життя.
— Сьогодні понад трасою Київ — Бориспіль постійно зводяться нові заправки, торгівельні об’єкти. Вирубується ліс. На це дозвіл дає лісове господарство?
— На частині території вздовж траси, на якій інколи проводиться суцільна вирубка лісу колись належала лісгоспу, але вона давно вилучена із нашого постійного користування та власності. Частина території належала іншим користувачам.
— Які досягнення, нововведення є сьогодні у Бориспільському держлісгоспі?
— У лісгоспі запроваджено електронний облік деревини. У нас чи не вперше в Україні встановлено три сучасні вежі відеоспостереження, які охоплюють усю територію лісгоспу. Основна мета працівників лісової охорони- своєчасне виявлення загорання підстилки, попередження лісових пожеж.
У нас є три власні пожежні машини. Ми забезпечені технікою для обробітку і рубки лісу. Звичайно, є й чимало ручної роботи: посадка сіянців, частково догляд за ними шляхом полоття. Лісова охорона забезпечена транспортними засобами.
З 2015 року ДП « Бориспільський лісгосп» має Міжнародний сертифікат Лісової Наглядової Ради (Forest Stewardship Council-FSC). Це досить велике визнання, адже йде перевірка економічної, екологічної та соціальної складових. Має бути збалансоване ведення лісового господарства, забезпечення відповідних умов для роботи працівників — все оцінюється у відповідності до європейських стандартів. До речі, у Київському управлінні лісових господарств лише три лісгоспи з 16-ти мають такий сертифікат відповідності: Тетерівський, Фастівський і Бориспільський. Щороку тепер проводиться аудит відповідності до міжнародних норм.
Розповім цікавий факт. За результатами аукціону Ми постачали сортименти дуба, заготовленого в насадженнях біля села Григорівка, з якого зокрема був виготовлений дубовий стіл для королеви. До нас приїжджала комісія з Англії, аби перевірити, чи не крадений ліс. Тож, Міжнародний сертифікат підтверджує не лише якість лісу, але й вказує на законно зрубану деревину.
— Куди постачається деревина?
— Деревина лісгоспу постачається на деревообробні підприємства України, частина — йде на експорт. Підприємство має власну пилораму, ми реалізовуємо пиломатеріал. За пільговими цінами ми забезпечуємо деревиною пільгові категорії населення (учасників АТО і ліквідаторів ЧАЕС, багатодітні сім’ї та ін.)

Коментар:

Любов Василівна Саюк, головний економіст Бориспільського лісгоспу:
— Для того, щоб виростити саджанці, посадити, доглянути і виростити ліс, потрібні кошти. Бюджетних коштів сьогодні немає. Тому ми заробляємо кошти самі: реалізовуємо деревину, вирощуємо саджанці деревних порід таі декоративні рослини для власних потреб і на продаж.
Прикро, що у ЗМІ по всій Україні йде багато критики на працівників лісового господарства. Просто боляче. Звичайно, що рубаються саме столітні дуби, це їхній період стиглості деревини. Натомість садиться нове дерево. У засобах масової інформації подається про ліс тільки негатив, що справжні варвари рубають ліс. Можливо, десь і є таке. Але, найчастіше, все проводиться планово на підставі матеріалів лісовпорядкування. Все розраховано, заплановано. Чому недостатньо інформації про те, що працівники лісових господарств садять ліси, доглядають за ними, захищають від крадіжок ,пожеж та шкідників?..
Раніше лісівники, люди, які вирощували ліс, були найбільш шановані люди на землі. Адже ліс — це легені Планети. Лісівники створюють те, що буде на віки. На превеликий жаль, саме на цих людей сьогодні йде багато негативу.

Статистика
* Щороку лісгосп має посадити, згідно плану, від 60 до 100 га лісу. Засаджуються всі площі на зрубах. Звичайно, є насадження які утворились внаслідок природного відновлення. Висаджуємо ми переважно дуби і сосни. Сіянці садимо через 0,5 метра, адже щось може не прижитися.
* У лісовій охороні працює 39 чоловіків. Сьогодні їх називають не просто лісниками, а майстрами лісу. Усі вони мають спеціальну освіту. Майстри лісу охороняють лісові насадження, займаються вирощуванням лісових масивів і доглядають за ними, відповідають за якість заготовленої деревини.
В цілому, у штаті Бориспільського лісгоспу 105 осіб. Підприємство співпрацює із СПД, які надають послуги з посадки і заготівлі лісу.
* Середня заробітна плата працівників лісгоспу — 8000 грн. До Державного бюджету лісове господарство платить щорічно понад 10 млн. грн. (Це другий за розміром платник податків в Бориспільському районі після ДМА «Бориспіль»).
* Загальна протяжність лісових доріг складає 365 км, з них з твердим покриття — 60 км. За останніх декілька років збудовано 18 км лісових доріг з твердим покриттям.
* Тепличне господарство у лісгоспі розміщене на 1344 кв. м, де щорічно вирощується 0,6 млн. сіянців сосни звичайної. На території Кийлівського лісництва є розсадник площею 2,5 га, та шкілки декоративних хвойних порід, де плекають до 100 тис. штук сіянців дуба та ін. лісових порід. Для реалізації вирощуються декоративні хвойні породи: біота східна, мікробіота, туя західна, ялівець лускатий, ялівець козацький тощо.
* Для посіву в 2017 році було заготовлено 2965 кг насіння лісових порід, з них жолудів дуба звичайного -2000 кг.
* На виконання лісогосподарських робіт щорічно використовується більше 14 млн. грн., на рубки головного користування та перевезення деревини понад 13 млн. грн., в тому числі на заробітну плату більше 9 млн. грн. Джерелом коштів на ведення лісового господарства є надходження від власного виробництва, сума якого складала за останні 2 роки понад 38 млн грн.
* 80% деревини підприємство реалізовує на внутрішньому ринку, 20% продукції постачається на експорт.

З історії Бориспільського лісового господарства
Бориспільський лісгосп був організований в листопаді 1936 року на базі бувших лісів місцевого значення та частини лісів держлісфонду після організації головного управління лісоохорони і лісонасаджень при РНК УРСР.
Восени 1943 року, відразу після визволення, Бориспільський лісгосп відновив свою роботу. Саме з цього часу збережені архівні матеріали підприємства.
Спочатку площа лісового господарства була 15878 га, а сьогодні вона зросла до 19213,1 га.
Першими директорами Бориспільського лісгоспу були Олександр Антонович Мельник і Вадим Олександрович Лозінський. Найдовше, майже чверть століття, керував господарством директор Борис Іванович Козбял (1962 – 1987).
У повоєнний період працівників лісгоспу було у декілька разів більше, аніж сьогодні. До складу підприємства входила чимало виробництв. Добували живицю, вирощували бруслину бородавчасту (для гуми), заготовляли березовий сік (до 150 тон в рік !), тримали коней і волів (у штатному розписі навіть був воловик). Виготовляли товари народного споживання: колеса для возів, сани, бочки і ін. Займалися сільським господарством: вирощували свиней, корів, сіяли зернові ( на площі близько 40 га).
Працівники Бориспільського держлісгоспу брали активну участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Рукотворні (штучні) ліси на території ДП «Бориспільський держлісгосп» складають 11692 тис. га.
У 1975 – 1980 р. працівники господарства створили захисні насадження із сосни на узбережжі Канівського водосховища вздовж дамби від Процева до Кийлова протяжністю 19 км. На рухомих пісках цей процес був досить нелегким.
Після Другої світової війни працівники лісгоспу створювали полезахисні лісові смуги на полях, обабіч доріг.
На території лісгоспу організовано два заказника місцевого значення: «Бакумівський» площею 33,4 га в Баришівському лісництві (там є зарослі барвінку малого) і «Урочище «В’язове» площею 336 га у Кийлівському лісництві (місцезнаходження колонії сірої чаплі). На території об’єктів природно-заповідного фонду встановлений належний режим їх охорони.
Більше 20 років працюють на підприємстві Гамза Лідія Миколаївна, Лепеха Володимир Іванович, Шпак Валентина Миколаївна, Суржик Сергій Григорович, Добруник Іван Михайлович, Василець Михайло Михайлович. Понад півстоліття свого життя присвятили лісу Заслужений працівник сільського господарства України Анісімов Федір Харлампійович і Гольоса Микола Васильович.

Сайт Бориспільського лісгоспу: borlis.all.biz
Адреса: вул. Лісова, 1, с. Гора, Бориспільський р-н, Київська обл.