Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

До створення нацпарків необхідно підходити раціонально та з науковим обґрунтуванням, – Христина Юшкевич

Відсоток заповідних лісів в Україні становить 16%. Про це повідомила т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич в інтерв’ю gazeta.ua.

При цьому, Христина Юшкевич зазначила, що навіть у таких країнах, як Фінляндія та Швеція, де ліси є основним природним типом рослинності, заповідна територія займає тільки 11% та 6,3% усієї площі.

До того ж, зараз розглядається питання до 2020 року розширити природно-заповідний фонд до 15% від загальної території країни.

«Я за створення нацпарків. Втім, потрібно раціонально підходити до цього питання. Розуміти, що тільки заможні країни можуть дозволити собі таку кількість заповідників. Потрібно не формально, а реально підходити до цієї ситуації», – заявила Христина Юшкевич.

Також вона нагадала про ситуацію щодо проекту створенням національного природного парку «Дніпровсько-Тетерівський». Там екологи вимагають відвести під заповідник більше 30 тис. гектарів землі. «Це дуже велика територія, на облаштування і утримання якої, будуть потрібні десятки мільйонів гривень. Але зараз держава не може взяти на себе таку фінансову відповідальність», – зазначає Христина Юшкевич.

До того ж, згідно з висновками науковців авторитетного і знаного у Європі Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації імені Висоцького, в цьому лісі давно не велося лісовпорядних робіт. Свої консультації надають і науковці Національного університету біоресурсів та природокористування, Національного лісотехнічного університету.

Справа в тому, що доступ до цієї території багато років був заборонений – там знаходилися мисливські угіддя Януковича. Оскільки цією землею ніхто не опікувався досить довго, зараз цей ліс не в кращому становищі: там сухостій, болота, які висохли, через порушення гідрологічного балансу. Окрім того, на значній площі присутній високий рівень радіації, оскільки він знаходиться в безпосередній близькості до Чорнобильської АЕС. Тому, щоб створити там парк, територію спершу потрібно очистити. А для цього потрібні величезні кошти, які держава сьогодні виділити на це не може.

«Я впевнена, що подібні висновки ми отримаємо і від спеціалістів по іншим ділянкам, які теж хочуть виділити під заповідники. Саме тому нам потрібна комплексна, системна програма з науковим обґрунтуванням. Тільки так ми зможемо реформувати лісове господарство України і зупинити незаконну вирубку лісів. Ми розробляємо тактичний і стратегічний план проведення реформ. І вже найближчим часом всі ми побачимо кардинальні зміни у лісовій галузі», – підсумувала т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів.

Прес-служба Держлісагентства