Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Білоцерківський лісгосп”. Черговий «транш» заходів з поліпшення санітарного стану лісів.

За результатами постійного моніторингу санітарного стану лісових насаджень державного підприємства «Білоцерківське лісове господарство», який ведеться фахівцями відділу лісового господарства та координується державним спеціалізованим лісозахисним підприємством «Київлісозахист», у Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства в черговий раз від початку року погоджено  перелік заходів з поліпшення санітарно стану лісів.

При моніторингу стану насаджень виявлена достатня кількість всихаючих дерев сосни, свіжих сухостоїв та сухостоїв минулих років. Утворення значних обсягів відмираючих дерев та сухостоїв є наслідком заселення ослаблених насаджень стовбуровими шкідниками з подальшим їх поширенням в прилеглі деревостани. Зокрема до найбільш небезпечних з них відносяться верхівковий та шестизубий короїди, великий та малий соснові лубоїди, велика та синя соснові златки. Розвитку популяцій вторинних шкідників сприяли оптимальні метеорологічні умови, що формувалися протягом останніх 6-8  років зі зростанням тривалості атмосферних посух і відповідно виникненням дефіциту грунтової вологи.

При обстеженні дубово-ясеневих насаджень та насаджень інших листяних порід виявлено, що протягом останніх років кубомаса всихаючих та сухостійних дерев має тенденції до зростання. Крім того поширене ураження стовбурів несправжнім дубовим трутовиком, що підтверджується наявністю плодових тіл та дерев зі зламами стовбурів в місцях максимального ураження. Частина дерев IV – VI категорій біологічного стану має ознаки заселення,  або минулорічного відпрацювання такими вторинними шкідниками як златки дубова, бронзова, вузькотіла та зелена вузькотіла, дубовий заболонник та строкатий дубовий вусач.

У ясена звичайного також помітне зниження рівня біологічної стійкості, яке проявляється у частковому всиханні гілок, що охоплює 30 – 80 % крони.  Додатково це супроводжується ураженням бактеріальним раком стовбура та скелетних гілок. Патологічні процеси у ослаблених дерев проходять із заселенням їх великим та малим ясеневими лубоїдами, що заселяють ослаблені дерева в середній та верхній частинах крони. Трапляється вивалення деяких дерев внаслідок поширення гнилизни в коренях та окоренках.

Для поліпшення санітарно – лісопатологічного стану вказаних насаджень в ДП «Білоцерківський лісгосп», на думку спеціалістів відділу лісового господарства та ДСЛП «Київлісозахист», необхідними оздоровчими заходоми є проведення вибіркової санітарної рубки (ВСР) на площі 109,6 га та суцільної санітарної рубки  (ССР) на площі 2,3 га. Заходи з поліпшення санітарно стану лісів заплановано провести в насадженнях Білоцерківського, Володарського, Сухоліського та Томилівського лісництв (перелік публікується на сайті Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства).

Повідомив інженер-лісопатолог ДП «Білоцерківський лісгосп» А.Губрій