Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Білоцерківський лісгосп”. Моніторинг насаджень в «період тиші».

Відповідно до статті 39 «Охорона середовища існування, умов розмноження, шляхів міграції тварин» Закону України «Про тваринний світ» – 15 червня закінчився «період тиші», за умовами якого у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня по 15 червня, забороняється проведення санітарних рубок лісу.

Світлина від Людмили Шрамкової.

В цей проміжок часу спеціалістами відділу лісового господарства ДП «Білоцерківський  лісгосп»  разом з лісовою охороною лісництв у співпраці з фахівцями ДСЛП «Київлісозахист» було проведене обстеження основних лісових масивів на предмет виявлення погіршення санітарного стану лісів. Особлива увага при лісопатологічних обстеженнях приділялась сосновим насадженням Сухоліського, Томилівського та Володарського лісництв, котрі впродовж останніх років потерпають від заселення комплексом стовбурових шкідників. У листяних насадженнях Білоцерківського та Ставищенського лісництв першочергово були обстежені патологічні зміни в ясеневих деревостанах.

При обстеженні хвойних насаджень, вказаних лісництв, виявлена достатня кількість всихаючих сосен, свіжих сухостоїв та сухостоїв минулих років. Утворення значних обсягів відмираючих дерев та сухостоїв є наслідком заселення ослаблених насаджень стовбуровими шкідниками з подальшим їх поширенням в прилеглі деревостани. Зокрема до найбільш шкодочиних відносяться великий та малий соснові лубоїди, верхівковий короїд, шестизубий короїд, велика і синя соснові златки та інші.

Розвитку популяцій вторинних шкідників сприяли оптимальні метеорологічні умови, що формувалися на протязі останніх 6-8 років зі зростанням тривалості атмосферних посух і відповідно виникненням дефіциту грунтової вологи.

Світлина від Людмили Шрамкової.

В обстежених листяних деревостанах основними причинами розладнання є кореневі гнилі  (переважно ясен), стовбурові гнилі (дуб звичайний) та заселення омелою білою (липа дрібнолиста), з послідуючим накопиченням сухостою та валіжника.

За результатами проведених обстежень всі проблемні ділянки були включені до Переліку заходів з поліпшення санітарного стану лісів (публікується на сайті Київського обласного та по місту Києву управління лісового та мисливського господарства).

 

Підготував інженер-лісопатолог А.В.Губрій