Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Білоцерківський лісгосп”. Пізнавальна лекція для учнів 3-Б класу Ставищенського НВК №1 “Допоможемо птахам взимку”.

15.02.2015 року порадували  екскурсантів Ставищенського районного краєзнавчого музею члени Розкішнянського шкільного лісництва, що діє при Ставищенському лісництві ДП «Білоцерківський лісгосп»,  провівши пізнавальну лекцію для учнів 3-Б класу Ставищенського НВК №1  «Допоможемо птахам взимку».

На заході був присутній майстер лісу Ставищенського лісництва ДП «Білоцерківський лісгосп» Т.О.Швець та керівник Розкішнянського шкільного лісництва О.В.Руднєва.

Майстер лісу повідомив, що головною метою  лекції   є підтримка зимуючих птахів на Ставищенщині, створення “пташиних столових”, пропагування еколого-натуралістичного виховання,  формування у школярі поваги до птахів і навколишнього середовища. Також зазначив, що птахи в холодну пору року бояться не холоду, а голоду. Найчастіше пернаті гинуть у сильні морози, бо для підтримки достатньої температури тіла, вони витрачають дуже багато енергії, яку отримують з їжі. Затяжні зими пережити птахам дуже важко, адже тих запасів, що були зроблені восени, не вистачає. А врятувати птахів від голодної смерті – просто: розвісити годівнички і не забувати поповнювати їх відповідним кормом.

Керівник шкільного лісництва розповіла дітям, що можна класти до годівнички, а також розповіла про їжу, що може зашкодити птахам. Зокрема учні дізналися, що крихти білого хліба, несолоне сало, овес, сушене соняшникове насіння, сушене гарбузове насіння, кашка грецького горіха, просо, пшениця – будуть корисні птахам. А солоною їжею (сухарики, насіння, сало солоне) годувати птахів не можна. Пшоно також не рекомендується для підгодівлі.

Члени шкільного лісництва  ознайомлювали  учнів  із «зимуючими» та «перелітними » птахами. Третьокласники виявили неабияку обізнаність під час лекції, активно називаючи птахів, що зимують на Ставищенщині, а це синиці, горобці, дятли, сойки, снігурі, сороки, голуби, щиглики,ворони, омелюхи та інші.

О.В.Руднєва розповіла також про основні  правила догляду за годівницями, які надзвичайно важливі для уникнення пташиних хвороб. Діти дізнались, що чистити годівниці потрібно кожні два тижні гарячою водою та господарським милом; викидати поживу, яка запліснявіла або залежалась; ніколи не класти нову їжу поверх старої та ін.

Школярі не те тільки отримували знання, а й  закріпили їх, розв»язуючи різноманітні загадки,  приготували корм для зимуючих птахів з різноманітних зерен, а наприкінці лекції ще й потанцювали!

Директор Ставищенського районного краєзнавчого музею

Олена Берідзе