Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Білоцерківський лісгосп”. Цікаві об’єкти лісової ентомофауни.

Цікаві обєкти лісової ентомофауни

В період відлиги наприкінці зими в соснових лісах державного підприємства «Білоцерківське лісове господарство » лісовою охороною виявлене незвичне явище: тисячі чорних дрібних комах скачуть по поверхні снігового покриву. Згадки про навалу «сніжних бліх»  з російських інтернет-ресурсів були зафіксовані в Татарстані у 2011 році,  в Тульській області та Пермському краї у 2016 році, Орловській області у 2017 році. Всесвітня комп’ютерна павутина багатьом незрозумілим явищам надає ореол міфічності та небезпеки подібно легендам та казкам.

Насправді ж «сніжні блохи» в біологічній систематиці належать до  глетчерних бліх та відносяться до комах ногохвосток або подур чи коллембол (від їхніх латинських назв).  Анатомія тіла цих комах дозволяє здійснювати стрибки стрімко випрямляючи зігнуте черевце.   Зазвичай зазначені вище ногохвостки є жителями грунтового покриву, які живляться виключно органічними рештками і на ряду з дощовими червами є ґрунтоутворювачами. Нашестя цих комах фахівці пояснюють затяжною відлигою, що настає після морозів що спровокувало раннє танення грунту. Комахи розпочали масово виходити із зимового заціпеніння і поширюватись на сусідні ділянки в пошуках їжі.

Досить цікавою є фізіологія сніжних бліх, їх тіло має незамерзаючі, подібні до антифризу, речовини, дослідження яких провели канадські вчені университету Куінс. Вони виявили специфічний білок, багатий на гліцин, котрий попереджує замерзання при мінусових температурах. Є припущення, що подібні  білки стануть корисними для зберігання органів  для трансплантації  і отримання  морозива. При попередженні утворення кристалів льоду в тканинах органи можуть зберігатися при більш понижених  температурах, збільшуючи час їх життєздатності поза живим тілом. Зазначений білок на відміну від подібних легко руйнується при розморожуванні.

Тепер стосовно міфів та їх спростування:

Сніжна блоха не становить небезпеки для людини та її житла чи господарства.

Глетчерні блохи живуть і живляться лише в грунті, поліпшуючи його гумусний склад.

Ці комахи не проникають в житло, мешкають лише в дикій природі.

Не завдають шкоди урожаю с/г продукції

Не можуть завдавати шкоди лісовому господарству, зовсім скоро на весні при підвищенні температури вище 10-15 градусів Цельсія  повернуться в грунт і не з’являться до наступного кінця зими.

Приводу до занепокоєння сніжною блохою немає.

 

Підготував із використанням матеріалів інтернет мережі

інженер-лісопатолог ДП «Білоцерківський лісгосп»

А.В.Губрій.