Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

Обстеження санітарного стану хвойних насаджень природно-заповідного фонду в межах ДП «Білоцерківський лісгосп»

Комісією в складі  спеціалістів відділу лісового господарства державного підприємства «Білоцерківське лісове господарство» проведене рекогносцирувальне  лісопатологічне обстеження  хвойних насаджень об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ).

Комплекс природних чинників, сформований під  впливом кліматичних змін в нинішньому десятилітті призвів до волого-дефіциту, пошкодження насаджень буревіями та снігопадами і як наслідок  неконтрольованого спалаху наростання чисельності стовбурових шкідників.

Ознаки погіршення санітарного та лісопатологічного стану було зафіксовано в соснових та ялинових насадженнях у ПЗФ Сквирського та Володарського лісництв.

Так, у лісовому заказнику місцевого значення «Пустоварівка» Сквирського лісництва невідкладних заходів з поліпшення санітарного стану потребують насадження на площі 10.6 га,  у ботанічній пам’ятці природи місцевого значення на території урочища «Пархомівська дача» Володарського лісництва на площі 6,2 га  та лісовому заказнику місцевого значення «Михайлівська дача» Володарського лісництва на площі 69,7 га.

Враховуючи високий природоохоронний статус заповідних територій, проведення заходів з поліпшення їх санітарного стану ускладнюється цілою низкою бюрократичних перепон, що зводить на нівець старання лісівників. Отримання лімітів на проведення оздоровчих заходів на об’єктах ПЗФ можливе після наукових обґрунтувань, публічного обговорення в пресі та за підтримки органів місцевого самоврядування і небайдужих активісті.