Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Білоцерківський лісгосп”. Весняне рекогносцирувальне обстеження лісових культур.

Згідно плану роботи відділу лісового господарства ДП «Білоцерківський лісгосп» в травні поточного року проводиться рекогносцирувальне обстеження лісових культур. Метою даного обстеження була оцінка лісопатологічного і санітарного стану лісових культур. Обстеження проводилося візуально за попередньо обраними маршрутами по квартальних просіках, лісових дорогах та довільних маршрутних ходах, які охоплюють реальний стан кожного обстеженого виділу. При рекогносцирувальному нагляді вибірково було застосовано метод розкопування грунту на ділянках  з ознаками значного пригнічення, ослаблення та пошкодження рослин у культурах сосни.

Світлина від Людмили Шрамкової.

За результатами обстеження, при проведенні розкопування грунту в борознах лісових культур 2016-2018 років встановлено, що основною причиною пошкодження сіянців сосни на період обстеження є пошкодження коренів личинками травневого хруща.

Світлина від Людмили Шрамкової.

Виявлені при обстеженні личинки хруща відносяться до ІІІ віку який є завершальним перед залялькуванням  і виходом імаго в наших кліматичних умовах.

Щільність личинок хруща ІІІ віку у розкопаних ямах культур 2016-2018 років де виявлене пошкодження коренів на 30%  і більше  сягає критичних показників : 2 -3 особини і більше на 1 метр квадратний посадочної борозни.

Згідно «Рекомендацій із комплексного захисту лісових культур від комах шкідників коріння» Українського науково-дослідного інституту лісового господарства і агромеліорації ім. Г.М.Висоцького стійкість культур проти пошкоджень хрущами може покращитись при використанні для інсектицидних сумішей для замочування коренів перед садінням складових розчину торфу та перегною замість глини.

Окрім пошкодження сіянців сосни хрущем, на лісових культурах минулих років виявлено пошкодження наземної частини  кількома видами пагов’юна (літнім та верхівкової бруньки).

Світлина від Людмили Шрамкової.

Пошкодження насаджень 2014-2016 років пагов’юном не сягає критичного рівня загрози, на всіх перелічених ділянках лісовій охороні вказано на необхідність продовжувати проведення посиленого нагляду.

Світлина від Людмили Шрамкової.

При огляді лісових культур дуба звичайного та американського (бореального) виявлено сіянці, що зазнали потрави дикими копитними тваринами. Маленького представника цих «шкідників», який, не дивлячись на завдану ним шкоду, є окрасою лісу, було виявлено лісовою охороною під час обстеження. Харчовим раціоном спійманого козеняти поки-що є материнське молоко, проте від фото сесії з лісівниками воно не відмовилось.

Підготував інженер-лісопатолог ДП «Білоцерківський лісгосп» Анатолій Губрій.