Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Фастівський лісгосп”

У державному підприємстві «Фастівське лісове господарство» вже почали підготовку до наступної новорічної кампанії.

Відсутність фінансування з держбюджету змушують лісгосп знаходити різні джерела заробітку коштів на ведення лісового господарства, зокрема, це вирощування і реалізація декоративних рослин та новорічних ялинок. А для успішного розвитку цього виду діяльності, необхідно навчатися, шукати нові підходи, методи.

Тому, 16 січня з метою забезпечення потреби населення у привабливих новорічних ялинках, та за підсумками реалізації ялинок у 2017 році, в Фастівському лісгоспі відбувся навчальний семінар за темою: «Проведення заходів із збільшення кількості ялинкових насаджень з покращеним товарним видом для новорічних кампаній».

У семінарі, який проходив  на базі Фастівського та Веприківського лісництв,  взяли участь директор лісгоспу Олег Чемерський, головний лісничий Леонід Прокопюк, працівники лісогосподарського відділу, лісничі, помічники лісничих та старші майстри всіх лісництв підприємства.

На плантаціях новорічних ялинок, своїми знаннями та практичними навичками по формуванню дерев поділилися головний лісничий лісгоспу та лісничий Снітинського лісництва Віктор Глабай. Вони провели майстер–класи з формування ялинок, які на даний час мають непривабливий товарний вигляд. Цікавим методом з практики європейських колег ознайомив лісничий Веприківського лісництва Ігор Петльовий – це стимулювання росту сплячих бруньок, шляхом пошкодження камбію стовбура ялини в місцях відсутності бічних пагонів.

Леонід Никифорович також наголосив на необхідності проведення догляду на плантаціях: прорідження основних та вирубування другорядних порід і своєчасній підсадці нових рослин на місцях вирубаних ялинок та сосен.

Звичайно, робота дуже кропітка та вимагає відповідального підходу, багато часу і неабияких затрат: закупівля необхідного інвентаря, додаткові кошти на виконання запланованих робіт, а це – догляд за новорічними насадженнями на площі 50 га, формування дерев до трьох разів на рік. Перша обрізка розпочнеться вже зимою до початку вегетації, наступні – у червні та серпні.

Цілий ряд рішень, які було прийнято за підсумком семінару, сподіваємось у майбутньому забезпечать успішні новорічні кампанії і оселі фастівчан та жителів району будуть прикрашати зелені красуні, вирощені саме у нашому лісгоспі.