Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Фастівський лісгосп”.

У 2017 році Держлісагентством була ініційована співпраця з Німеччиною у напрямку адаптації ведення лісового господарства в умовах змін клімату.

У жовтні минулого року до України завітали представники Федерального Міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини, також у делегації брали участь представники різних урядових структур. Завдяки інформації що була отримана в рамках робочого візиту, Держлісагентству вдалося започаткувати співпрацю з Німецьким державним банком розвитку (далі – KFW), який фінансує програми розвитку у всьому світі. З метою започаткування двох пілотних проектів по боротьбі з масовим всиханням хвойних та підвищенню рівня екологічної безпеки України були обрані два лісогосподарських підприємства в Івано – Франківській та Київській областях.

Зараз в України перебуває експерт KFW – пан Вінфрід Зюсс, який вивчає проблеми масового всихання соснових та готує проектну пропозицію щодо проведення робіт з локалізації та ліквідації цього лиха.

13 березня 2018 року до ДП “Фастівський лісгосп”, у складі делегації Держлісагентства завітав німецький експерт. Директор підприємства Олег Чемерський ознайомив пана Зюсса з роботою та перспективами розвитку підприємства, продемонстрував досягнення, та окреслив коло задач на найближчий час.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Делегація відвідала Верпиківське, Дорогинське та Снітинське лісництва, де було продемонстровано ділянки лісу, на прикладі яких можна наочно спостерігати за впливом несприятливих екологічних чинників та їх наслідки – деградацію насаджень, зниження їх середовище – твірних функцій. Тут знаходяться дерева з явними ознаками хвороб, всихання та пошкоджені вітровалами, і причинами цього є враження грибами, рослинами – паразитами, шкідниками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В процесі знайомства з роботою підприємства спеціалісти лісгоспу зазначили, що загальне потепління клімату, пониження рівня ґрунтових вод, зниження кількості опадів у період вегетації є основними факторами послаблення імунітету лісових насаджень, що приводить до їх масового всихання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спеціалісти обмінювались досвідом боротьби з наслідками цього лиха, окреслювали першочергові заходи,

 

 

акцентували увагу на тому, що ослаблені та вражені дерева є осередком розповсюдження хвороб та шкідників. Своєчасне виявлення та вилучення таких дерев, на даний час, є основним заходом порятунку лісів. Одночасно треба більш уваги приділити розвитку лісової інфраструктури, поступовому переформатуванню лісових насаджень та якості посадкового матеріалу, бо посаджений сьогодні ліс буде формуватись в нових кліматичних умовах та в майбутньому повинен стати більш стійким до факторів впливу навколишнього середовища.
На фото зліва на право: директор ДП “Фастівський лісгосп” – Олег Чемерський, завідувач сектору міжнародних відносин Державного агентства лісових ресурсів України – Любов Полякова, експерт Німецького державного банку розвитку (KFW) – пан Вінфрід Зюсс, начальник відділу лісового господарства ДП “Фастівський лісгосп” – Валерій Закружний.