Київське обласне та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства
Гарячі лінії
Держлісагентство
Київське обласне та по м. Києву управління ЛМГ

ДП “Фастівський лісгосп”

21 листопада в ДП «Фастівський лісгосп» відбулися профспілкові збори працівників підприємства.

Лісівників Фастівщини обурило схвалення на засіданні Кабінету Міністрів України 15.11.17 проекту Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року.

Насторожує те, що за Стратегію проголосували у «списку», без представлення та обговорення.

Згідно Конституції ліси України є об’єктами права власності українського народу, тому реформування системи управління лісовим господарством має бути підтримане у суспільстві.

Що прописано у «секретному» документі ніхто не знає, але із повідомлень засобів масової інформації стало відомо, що проект схваленої Урядом Стратегії відрізняється від того варіанту, який був обговорений та узгоджений з фахівцями лісової галузі, експертами, науковцями, громадськими організаціями, деревообробними асоціаціями та іншими зацікавленими сторонами.

Передбачено, що функцію здійснення господарської діяльності у сфері лісового та мисливського господарства буде передано новоствореній окремій структурі з корпоративними правами і буде мати незворотні наслідки для України – можлива приватизація державних лісів, монополізація ресурсу та банкрутство деревообробного сектору, погіршення санітарного стану лісів, зниження рівня життя сільського населення через масове скорочення штату лісогосподарських підприємств, втрата кваліфікованих кадрів тощо.

Крім того, передача повноважень щодо надання лісів для ведення лісового господарства з місцевого на центральний рівень не відповідає завданням загальнодержавної реформи децентралізації.

На сьогоднішній день державне підприємство «Фастівське лісове господарство», стабільно працює, забезпечуючи працевлаштування 235 працівників, сплачуючи щорічно біля 30 млн.грн податків, з них до місцевого бюджету – біля 9 млн грн., що є підгрунтям для зміцнення територіальних громад, більше 15 млн.грн. – до державного бюджету та більше 6 млн.грн єдиного соціального внеску.

Усвідомлюючи всю складність ситуації та наслідки такого «реформування», лісівники Фастівщини одноголосно підтримали пропозицію голови профспілкового комітету ДП «Фастівське лісове господарство» Надії Остапчук звернутися до Уряду з вимогою не вчиняти невиважених дій з питань реформування галузі та не допустити реалізації схваленої стратегії, а вжити заходів для її перегляду та публічного обговорення, адже від цього залежить збереження та примноження рукотворного лісу.

Також працівники Фастівського лісгоспу надали свої пропозиції щодо реформування лісогосподарської галузі, а саме:

  1. Відмінити рішення Уряду від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії розвитку лісового господарства України»;
  2. Виключити лісогосподарські підприємства з переліку таких, що підлягають приватизації та відмінити рішення щодо передачі їх у концесію;
  3. Зняти з розгляду питання щодо створення єдиного лісогосподарського підприємства та ліквідації діючих підприємств галузі;
  4. Держлісагенство підпорядкувати Кабінету Міністрів України, вивівши його з під координації Міністерства аграрної політики та продовольства України;
  5. Терміново відновити фінансування лісогосподарських заходів за бюджетною програмою 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорона і захист лісів в лісовому фонді»
  6. При прийняті Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» визначити Державне агенство лісових ресурсів України головним розпорядником бюджетних коштів.
  7. Удосконалити прийняті Правила санітарних рубок;
  8. Ввести єдиний електронний облік для всіх лісокористувачів України.

Адміністрація лісгоспу

Детальніше www.facebook.com/photo.php